11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLavinia Birsoghe, speranta a cântecului popular

Lavinia Birsoghe, speranta a cântecului popular

Iubeste folclorul, muzica populara si a visat de mica sa cânte alaturi de Maria Ciobanu. Visul i s-a implinit, caci de când a devenit membra a Ansamblului „Maria Tanase“ a avut-o deseori partenera de scena.


Lavinia Birsoghe si-a inceput periplul pe scena muzicii populare la vârsta de 17 ani. Primele reprezentatii le-a dat insa pe vremea când avea câtiva anisori. „Am crescut pâna la vârsta de sase ani la bunici, in comuna Calarasi, sat Sarat. Acolo au avut loc primele reprezentatii. Tin si acum minte cum bunicii ma puneau sa cânt atunci când veneau finii la ei cu plocon, de Lasatul Secului. Era o perdea ce despartea camera unde se aflau ei de restul dormitoarelor. Si eu imi faceam aparitia de dupa acea perdea. Au fost primele mele «spectacole». Au urmat reprezentatiile de la bobotai (focuri – n.r.), care aveau loc tot la Lasatul Secului. Participa la acele focuri toata ulita. Lumea statea asezata pe scaunele in jurul lor, mânca boabe coapte, gogosi, floricele de porumb. Se cânta, se spuneau povesti. Eu raspundeam, in acest decor, cu cântatul“, a povestit tânara artista.


Timpul a trecut si au venit anii scolii primare. Nici in aceasta perioada Lavinia Birsoghe nu a scapat de micile sale reprezentatii, caci „doamna invatatoare Rodica Stroe ma insotea deseori prin celelalte clase pentru a le cânta colegilor si a le da un bun exemplu. Eram un fel de prim-solista“, glumeste artista.


Drumul spre inimile iubitorilor muzicii populare


La 17 ani Lavinia Birsoghe avea sa isi faca debutul pe o scena adevarata. Se intâmpla la Vâlcea, in cadrul Festivalului elevilor. Evolutia sa nu a trecut neobservata, dovada ca a fost rasplatita cu o diploma de excelenta. Au urmat numeroase festivaluri, de unde eleva Scolii Populare de Arta avea sa se intoarca si cu numeroase distinctii. Anii au trecut si a venit vremea ca Lavinia sa se inscrie la o facultate. A intrat la trei, dar a ramas la Facultatea de Istorie. Se intâmpla la Constanta. Timpul scurt petrecut in acest oras (un an) i-a adus si oportunitatea de a se numara printre artistii Ansamblului „Plaiuri Dobrogene“. Nu a rezistat insa mult departe de ai ei si s-a reintors pe meleagurile copilariei, in Cetatea Banilor. Revenirea sa a coincis cu organizarea Festivalului „Maria Tanase“. A participat, caci dragostea pentru folclor nu se stinsese, ba parca ardea mai cu foc. Ca si la alte festivaluri, Lavinia Birsoghe nu a trecut neobervata. A reusit de aceasta data ceea ce visase de mult. Sa ajunga la inimile oltenilor, si nu numai, caci a fost rasplatita cu premiul publicului. Ba mai mult, aceasta participare i-a deschis alta poarta. „La Ansamblul «Maria Tanase» se cautau noi interpreti. Domnul Serban Ion, fostul director, m-a remarcat in cadrul Festivalului «Maria Tanase» si mi-a propus sa particip la concurs. Am trecut cu brio. Si asa am devenit membra a ansamblului din Craiova. A fost greu la inceput. Aveam emotii teribile, caci nu ma imaginam cântând pe scena alaturi de Constantin Enceanu, Maria Ciobanu si alte nume cu rezonanta ale muzicii populare. Visele se transformau in realitate. Eram coplesita de prezenta acestor oameni. Astazi totul mi se pare firesc, dar nutresc inca un respect imens fata de dânsii“, a declarat Lavinia Birsoghe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS