12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRânca - vacanta si rasfat

Rânca – vacanta si rasfat

Aflata la numai 18 kilometri de orasul Novaci, statiunea Rânca este una dintre cele mai cunoscute si apreciate destinatii pentru iubitorii de munte. Lucru care nu s-a lasat fara urmari: an de an si anotimp de anotimp, nenumarati investitori isi construiesc case de vacanta sau pensiuni.


Cu muntii reuniti intr-un lant de o frumusete si o originalitate fara egal, cu vârfurile lor semete acoperite de zapezi vesnice strapungând indraznet inalturile, statiunea Rânca din judetul Gorj este un tarâm de vis.


Pentru a ajunge aici, turistul trebuie sa strabata soseaua care duce de la Târgu Jiu la Novaci, plus 18 km din capatul de nord al Novacilor – cu masina obligatoriu echipata de iarna in aceasta perioada! Dupa un drum serpuit printre case taranesti si paduri de brazi, decorul se deschide impresionant: la o altitudine de 1.600 de metri, se asterne Rânca, tarâm de paradis al Muntilor Parâng. Prima imagine ramâne de neuitat – intre piscuri inzapezite, zeci de cabane si pensiuni alcatuiesc un furnicar ce indeamna la odihna, distractie ori senzatii tari, dupa preferintele fiecaruia. Iar ofertele sunt pe masura cerintelor.


Paradisul zapezii


Numeroasele variante de trasee – organizate si asistate de profesionisti – fac din Rânca un adevarat centru al drumetiilor montane. In sapte-opt ore, se pot strabate drumurile forestiere, de la Novaci, prin Valea Gilortului, pâna la Cabana Rânca. Si doar in cinci ore, trecând pe la Muntele Cerbu, turistul ajunge la aceeasi destinatie. Ori, pornind de la Lacul Câlcescu, trecând prin Piatra Taiata si Vârful Mohorul, ajunge la Muntele Papusa, unul dintre punctele preferate ale amatorilor de drumetii montane. Fie ca sunt strabatute de turisti profesionisti, fie de simpli incepatori, cu inimile furisate in rucsacuri, traseele ofera privitorului imagini de vis si clipe de neuitat, in toate anotimpurile.


Zapada cade aici din septembrie si se mentine pâna in mai, iar sezonul de schi incepe in luna decembrie si se termina in martie. In aceasta perioada, Rânca este zona ideala pentru schi, pârtiile fiind amplasate pe Muntele Cornesu, având diferite grade de dificultate. Sunt amenajate doua pârtii: una de nivel mediu si una pentru incepatori, aceasta din urma fiind dotata si cu instalatie de nocturna. Desi nu exista o instalatie pentru producerea artificiala a zapezii, nimeni nu s-a plâns pâna acum: sute de schiori iau cu asalt localitatea in fiecare week-end, bucurându-se de privelistea magnifica si de zapada abundenta care ofera toate conditiile pentru sporturile de iarna: schi, snowboarding, curse cu snowmobil-uri si ATV-uri.


O statiune in ascensiune


Potentialul turistic al acestei zone din inima Parângului a fost descoperit relativ târziu. Daca pâna acum câtiva ani doar „oamenii muntelui“ ii cunosteau minunatiile, in ultima vreme tot mai multi turisti care viziteaza Rânca decid sa-si ridice aici case de vacanta sau pensiuni. Prin concesionarea unor terenuri, statiunea Rânca capata periodic noi dimensiuni, iar pensiunile cochete ce alcatuiesc oferta de cazare de aici, cu camere confortabile si preparate ecologice, fac din statiune o destinatie tot mai cautata de turisti. Alaturi, padurile de brazi, stejari, mesteceni si frasini, zapada abundenta, aerul curat si tare, linistea deplina si salbaticia locurilor fac din aceasta statiune o destinatie deosebita la sfârsit de saptamâna sau in concediu.


Posibilitati de cazare:


Hotel pentru tineret PETROM***, Complexul turistic Rânca, 18 camere/36 locuri, tel. nr. 0253/212 526


Pensiunea turistica urbana Tara***, Complexul turistic Rânca, 16 camere/32 locuri, str. Tatarascu, tel. nr. 0744 693 976, 0745 543 077;


Pensiune turistica urbana Ciuperca**, Complexul turistic Rânca, 9 camere/20 locuri, tel.nr. 0253/235 032;


Pensiune turistica rurala Papuc**, 3 camere/6 locuri, Complexul turistic Rânca, str. Gilort, tel. nr. 0744 216 919


Pensiune turistica rurala Savu Ela***, 4 camere/8 locuri, 4 camere/8 locuri, Complexul turistic Rânca, str. Gilort, nr. 123. tel. nr. 0253/466 355


Pensiune turistica rurala Caprioara**, 6 camere/19 locuri, Complexul turistic Rânca, tel. nr. 0722 236 453, 0253/223 822


Vila Papusa**, 12 camere/24 locuri, Complexul turistic Rânca, tel. nr. 0253/216 736.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS