14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinGala rochiilor din lemn

Gala rochiilor din lemn

Creatorii de moda ai secolului XXI se intrec in a realiza obiecte vestimentare folosind materiale neconventionale. De la plastic, la hârtie, de la ceramica, la lemn, universul modei este in continua expansiune, iar apelarea la astfel de materii prime nu face decât sa largeasca orizontul designerilor.


In fiecare an, Scoala Superioara a Lemnului din orasul francez Nantes organizeaza o gala, numita „La nuit du bois“ (Noaptea lemnului), in cadrul careia sunt prezentate creatii vestimentare realizate in cea mai mare parte din lemn. Editia din acest an s-a desfasurat la sfârsitul lunii ianuarie, bucurându-se de un succes enorm. Momentul cel mai asteptat al evenimentului a fost prezentarea rochiilor din lemn. Creatiile care au facut deliciul publicului au fost realizate de designeri din regiunea Nantes, de studenti ai Scolii Superioare a Lemnului si nu numai. In acest an, la gala de la Nantes si-au prezentat creatiile si reprezentantii Enitiaa (Scoala de ingineri si de cadre pentru industria alimentara si biologica), dar si cei ai Liceului Baugerie din localitatea Saint-Sébastien-Sur-Loire. Practic, oricine are posibilitatea de a-si prezenta creatia in cadrul acestei gale. Fie ca sunteti student sau nu, pentru a participa este suficient ca in luna septembrie a fiecarui an sa va inscrieti la Scoala Superioara a Lemnului si sa-i anuntati pe reprezentantii acesteia de intentia dumneavoastra creatoare. Scoala va va pune la dispozitie lemnul de care aveti nevoie pentru confectionarea modelelor ce trebuie sa fie gata pâna la sfârsitul lunii ianuarie, momentul când are loc marele eveniment.


O provocare pentru studenti si profesionisti


In cadrul galei destinate creatiilor din lemn, in fiecare an sunt prezentate aproximativ 20 de rochii, jumatate dintre acestea fiind confectionate de studenti, iar cealalta jumatate de stilisti profesionisti.


Pentru realizarea unor astfel de piese se folosesc placaj si foi de lemn foarte subtiri si fine a caror grosime maxima este de un milimetru. O data decupat dupa forma dorita, placajul este fixat pe o tesatura pentru a nu irita pielea. Pentru a ajunge la forma finala lemnul este lipit, prins cu agrafe sau cuie in asa fel incât sa ofere siguranta ca rochia nu se dezmembreaza atunci când este imbracata. Dupa ce scheletul a fost realizat, acesta este decorat cu tot felul de accesorii: voaluri, pene, paiete sau alte obiecte din lemn.


Nici una dintre rochii nu este scoasa la vânzare. Dupa finalul galei, cea mai mare parte dintre creatiile inedite prezentate aici sunt solicitate de-a lungul anului pentru a fi aratate publicului cu diverse alte ocazii. Astfel, o parte din rochiile de la editia din acest vor mai putea fi admirate la sfârsitul lunii februarie la Centrul Atlantis de la Saint-Herblain, la Târgul de la Vertou care se desfasoara intre 22 si 27 martie, precum si la Festivalul Lemnului „Festibois“ de la Chasseneuil du Poitou, in perioada 7-10 iunie.


Lemnul – un material maleabil


Prin organizarea prezentarii de la Nantes, elevii Scolii Superioare a Lemnului vor sa-si promoveze institutia, dar si sa schimbe imaginea pe care lumea in general o are despre acest material. Ei vor sa ofere certitudinea ca lemnul este in realitate un material mult mai maleabil decât se crede.


Pentru stilistii locali participarea la aceasta gala este de multe ori o provocare personala. Munca la o rochie din lemn ii ajuta sa gaseasca noi tehnici sau idei pentru creatiile lor din materiale obisnuite. Pentru realizarea unei rochii din lemn este nevoie de 60 – 200 de ore de munca. Sunt folosite diverse feluri de lemn: de la cel de alun, fag sau stejar si pâna la lemnul unor arbori exotici. Misiunea manechinelor care poarta ineditele creatii nu este deloc usoara, o astfel de rochie putând cântari peste trei kilograme. La gala din acest an au asistat peste 1.000 de persoane, iar publicul s-a declarat fascinat de splendoarea creatiilor prezentate pe podium.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS