14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFrumusetea - cel mai bun leac impotriva durerii

Frumusetea – cel mai bun leac impotriva durerii

Frumusetea este un balsam nu doar pentru spirit, ci si pentru corp. La vederea frumusetii, nu doar ochii se bucura, ci si corpul are parte de beneficiile sale, dat fiind faptul ca durerile sunt atenuate.


Cel putin aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii italieni, in urma unui studiu coordonat de Fabrizio Vinci, neurolog la IRCCS San Raffaele Pisana, din Roma. In opinia specialistilor, perceptia unui stimul dureros se diminueaza daca persoana respectiva beneficiaza in acel moment de privirea unui obiect sau persoane care sa corespunda canoanelor frumusetii. Perceptia frumusetii este pentru creier un stimul electrizant in adevaratul sens al cuvântului, fapt demonstrat si de Fabrizio Vinci cu al sau experiment. Neurologul italian a reusit sa identifice tocmai acele semnale electrice care sunt transmise spre centrii nervosi, implicati in perceperea frumusetii in urma unui stimul vizual.


Creierul, sensibil la frumusete


Perceperea a ceea ce noi definim frumos are baze neurologice, care nu au fost pâna acum indeajuns de explorate. Vinci si colegii sai s-au concentrat pe studierea perceptiei durerii si pe perceptia estetica folosindu-se de o electroencefalograma (EEG) grafica avansata si de o metodologie complexa numita „corelatie fractala“.


Potrivit neurologului, „cu ajutorul encefalogramei cu 52 de canale sau electrozi pot fi reconstituite asa-numitele harti cerebrale si diferentele de potential, determinate de stimulii derivati din frumusete“, altfel spus, raspunsul electric al creierului la vederea a ceva frumos. In plus, datorita rezonantei magnetice, pot fi observate zonele care se activeaza atunci când privim un tablou, un chip sau un peisaj.


Analizând activitatea cerebrala a voluntarilor si supunându-i acelorasi stimuli durerosi in timp ce ochii acestora erau „vrajiti“ de ceva ce corespunde canoanelor frumusetii clasice, se constata ca perceptia unui stimul dureros se diminueaza.


In opinia specialistului, stimulii indusi de ceva ce ni se pare frumos activeaza anumite zone din creier.


In concluzie, toate aceste date par a demonstra ca frumusetea are o putere considerabila asupra creierului uman, ajutându-l chiar sa depaseasca durerea fizica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS