12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAsado - mâncare traditionala argentiniana

Asado – mâncare traditionala argentiniana

Bucataria argentiniana este cu totul diferita de cea a colonizatorilor spanioli si ofera gurmanzilor, si nu numai, experiente gastronomice cu totul deosebite.


Inainte de colonizarea spaniola in secolul al XVI-lea, Argentina era locuita de un mic grup de indieni nomazi care nu au lasat nici o urma de civilizatie. Actualii argentinieni sunt in cea mai mare parte de origine europeana, tinând cont de strabunii lor spanioli si italieni. Cu toate acestea, bucataria argentiniana are putine lucruri in comun cu cea spaniola sau italiana, caci s-a adaptat extrem de repede la mostenirea gastronomica indiana si la produsele raspândite pe intinsul teritoriu al tarii: carnea, dovleacul, fasolea si porumbul.


Argentinienii sunt un popor extrem de ospitalier, extrovertit si calduros. La fel ca spaniolii, se saluta pupându-se pe obrazul drept si isi spun imediat „tu“. Felul de mâncare traditional argentinian este „asado“ (carne fripta pe un gratar mare). Multe restaurante argentiniene ofera „asado con cuero“, adica friptura la gratar cu tot cu pielea animalului. Asado este un fel de mâncare ce necesita multa atentie si mult timp pentru preparare. Atunci când se doreste ca aceasta sa fie gata pâna la ora prânzului, focul trebuie aprins inca de la primele ore ale diminetii. Fiecare bucata de carne trebuie prajita pe fiecare parte, la ore diferite, pentru ca totul sa fie gata si cald la aceeasi ora.


Alt produs autentic argentinian este „Dulce de Leche“, un amestec de lapte fierbinte, zahar si vanilie. De remarcat este si mierea de eucalipt care se prepara in regiunile centrale ale Argentinei si are un gust dulce mentolat. Are culoarea chihlimbarului si foarte multe proprietati medicinale, fiind folosita in vindecarea afectiunilor respiratorii.


Sortimente de brânza recunoscute la nivel mondial


Argentinienii sunt specialisti in fabricarea brânzeturilor. Printre cele mai cunoscute sortimente se numara brânza „Sardo“, din lapte de vaca, care este tare, sarata si se combina cu paste sau poate da aroma unei supe ori se manânca alaturi de vegetale; brânza „Capilla“, din lapte de oaie, care se fabrica in special in regiunile La Carlota del Monte de lânga Buenos Aires; brânza de capra „Provolette“, care in mod traditional se serveste inainte de carnea la gratar, este facuta din lapte de capra pasteurizat si de cele mai multe ori se serveste cu piper dulce, oregano si ulei de masline; „Magnasco Edam“, un sortiment de brânza sub forma de bilute, care se serveste alaturi de orez, legume sau paste.


Bautura nationala argentiniana este „mate“, un fel de ceai cu gust amar cu o mare capacitate de energizare a organismului, deoarece planta din care se prepara este foarte bogata in cofeina. Frunzele de mate se pun una peste alta intr-un vas rotund (adesea numit „plosca“) si apoi se toarna apa fiarta. Mate se bea cu „bombilla“, un pai ce are la un capat un filtru cu forma de lingura.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS