8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTraiasca maslinele!

Traiasca maslinele!

Inchipuiti-va ca sunteti grec. Daca va plac maslinele, gânditi-va si la faptul ca este foarte posibil ca si stramosilor dumneavoastra sa le fi placut si, mai mult decât atât, este foarte posibil sa le fi cules din aceiasi maslini din care le culegeti si dumneavoastra. Si aceasta pentru ca acesti arbori sunt foarte rezistenti, fiind bine inradacinati in solul muntos, o caracteristica a multor tari mediteraneene. Maslinii sunt niste adevarati „supravietuitori“: traiesc in medie 500 de ani, iar unii dintre ei ajung chiar si la 1.500 de ani. Dovezile referitoare la cultivarea maslinilor au fost descoperite pe foarte multe situri arheologice. Tehnicile de tratare si consumare a maslinelor au fost transmise din generatie in generatie, având in vedere faptul ca fructul brut de maslin este amar si nu poate fi consumat ca atare. In functie de regiunea in care sunt cultivati arborii, maslinele pot fi tratate cu lesie si apoi puse in saramura sau pot fi puse direct in apa sarata si lasate la fermentat timp de câteva luni. Si acum, ca si in vremurile de mult apuse, maslinele sunt valoroase pentru alimentatie datorita uleiului care se produce prin presarea lor. Fiecare maslina contine 20 la suta ulei, cinci calorii si pâna la o jumatate de gram de grasime. Formele diferite in care sunt comercializate maslinele si gustul diferit al acestora se explica prin felul in care acestea sunt procesate in fiecare regiune. Europa inca este primul continent din lume in materie de cultivare si furnizare a maslinelor, in timp ce statul american California se afla mult in urma Europei, având doar 10 la suta din numarul de maslini existenti in Europa si cultivând doar cinci la suta din productia de masline din lume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS