8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinO viata in stil second hand

O viata in stil second hand

Daca este adevarat ca sarbatoarea Craciunului este ocazia in care risipa de bani si consumismul ating apogeul, la fel de adevarat este ca exista si indivizi, putini la numar, ce-i drept, care traiesc cumva „contra curentului“.


Din Statele Unite vine acum o noua tendinta, opusa actualei manii a valului de cumparatori stresati ce iau cu asalt magazinele in cautarea unui cadou pentru persoanele dragi. Este vorba de asa-numitul model „Compactors“, mai precis, acei indivizi pentru care cuvântul de ordine este „reciclarea“. Pentru ei, marfurile ieftine sau schimbarea cadourilor nedorite sunt un stil de viata. Sloganul lor in viata suna cam asa: „Traim ca sa atingem o stare de bine superioara, pentru a salva planeta, pentru a ne regenera sufletele“. Pe scurt, adeptii acestui curent folosesc aceleasi obiecte pâna la sfârsitul vietii lor, fara a arunca nimic, pentru ei aceasta fiind o adevarata filosofie de viata.


„Compactors“ – un stil de viata


Miscarea „Compactors“, aparuta in San Francisco in urma cu un an, are ca obiectiv o viata lipsita de orice tip de cumparaturi, cu exceptia mâncarii si a sapunului. Restul de bunuri necesare pentru a avea o viata demna sunt rezultatul unei retele de schimb de obiecte second hand, de preferat pe site-uri precum Craiglist sau Freecycle Network. Altfel spus, este vorba de un fel de razboi declarat consumismului, care se bazeaza pe ideea ca antimaterialismul este cheia pentru a atinge o forma superioara de spiritualitate. Potrivit lui John Perry, unul dintre fondatorii miscarii, acest puritanism isi are radacinile in doctrina „Pilgrim Fathers“ (Parintii Pelerini). Insa cum s-au descurcat asa-numitii „Compactors“ de Craciun? In primul rând, au eliminat de pe masa traditionalul curcan de Craciun sau diferitele tipuri de prajituri. In plus, cadourile sunt doar artizanale: obiecte realizate manual, prajituri pregatite in casa, ravase scrise pe hârtie reciclata. Pentru americanii de rând, adeptii stilului de viata tip „second hand“ si anticapitalismul lor fanatic ar putea deveni in curând un pericol pentru economia nationala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS