Gynura

Gynura este o planta destul de usor de cultivat. Numele sau vine din cuvintele grecesti „gyne“, care inseamna „femela“, si „aura“ – „coada“.


Este originara din regiunile tropicale India si Noua Zeelanda. Gynura este apreciata pentru frunzele sale moi si catifelate acoperite cu un puf care da plantei o culoare mov-violet, conferindu-i un aspect ireal. Plantele tinere au o culoare mult mai vie decât cele adulte. Dupa aproximativ doi ani, gynura incepe sa creasca dezordonat si este indicat ca aceasta sa fie rasfirata prin butasire.


Speciile cultivate in interior


Gynura aurantiaca este specia cea mai raspândita si are tulpinile mult mai inalte decât celelalte specii. In natura, acestea pot masura pâna la 2,75 metri. Frunzele ovale si puternic zimtate masoara pâna la 20 de centimetri. Horticultorii obisnuiesc sa taie extrem de des ramurile acestei plante pentru a-i da un aspect mai compact. Poate fi asociata foarte usor cu alte plante pentru a crea aranjamente florale in culori contrastante.


Este o planta târâtoare, incapabila sa se autosustina. Frunzele sale pot atinge 7,5 – 10 centimetri in lungime si latime. Exemplarele adulte pot face uneori mici flori de culoare galbena, portocalie sau alba, decorative, care insa raspândesc un miros foarte neplacut, motiv pentru care de cele mai multe ori sunt taiate imediat dupa aparitie. Se cultiva in ghivece suspendate, unde se sadesc mai multe exemplare.


Gynura creste foarte repede si ajunge la maturitate intr-un singur sezon.


Ingrijire


Gynura are nevoie de multa lumina pentru a-si pastra coloritul frunzelor. Soarele intensifica culoarea violet a frunzelor. Iarna, planta trebuie amplasata intr-o zona unde sa beneficieze din plin de lumina. Planta se dezvolta extrem de bine daca dispune de caldura si de lumina. Iarna trebuie sa-i fie asigurata o temperatura de pâna la 13 grade. In aceasta perioada, gynura nu mai creste, si pe lânga caldura trebuie sa-i fie asigurata o anumita umiditate a aerului. Planta poate fi cultivata deasupra unui vas plin cu apa umplut cu bucati de argila. Trebuie evitata udarea excesiva, doarece apa din abundenta poate dauna plantei. Trebuie sa asteptati ca pamântul sa fie aproape uscat inainte de a o uda din nou. Evitati sa stropiti frunzele.


O fertilizare excesiva face ca tulpinile sa creasca moi. Opriti fertilizarea solului pâna când planta isi revine. Frunzele se pot ofili in cazul in care faceti exces de apa, dar si daca uitati sa udati planta. Frunzele care devin verzi si isi pierd culoarea violet trag semnalul de alarma asupra lipsei de lumina. Petele maronii de pe frunze pot indica faptul ca acestea au fost atinse cu picaturi de apa sau ca planta a fost amplasata intr-o zona unde soarele bate prea puternic. In timpul verii Gynura trebuie protejata de razele prea puternice de soare. In cazul in care planta este atacata de purici, trebuie sa folositi un insecticid cât mai repede. Dupa fiecare doi ani este indicata replantarea.


Multiplicare


Gynura se multiplica extrem de usor prin butasi terminali la inceputul primaverii. Plantati trei-patru butasi de opt-zece centimetri intr-un vas de opt centimetri. Folositi un amestec de turba si de nisip umed. Aveti mai mari sanse de a prinde butasii in cazul in care acoperiti vasul cu un plastic transparent perforat. Radacina va aparea dupa doua sau trei saptamâni. Dupa aceasta perioada scoateti plasticul si mentineti umiditatea solului. Când plantele ajung la 15 centimetri, mutati-le in ghivece normale si cultivati-le precum exemplarele adulte. Grupati mai multe plante intr-un singur ghiveci pentru a obtine un aranjament spectaculos.

Exit mobile version