Acasă Magazin Omul si sughitul

Omul si sughitul

Poate ca ati mâncat prea repede. Sau poate ati baut ceva acidulat, iar lichidul respectiv incearca sa-si faca loc in stomac. Exista mai multe motive pentru care aveti brusc o senzatie de nod in gât in momentul in care inspirati. Felicitari, tocmai experimentati sughitul! Acesta este rezultatul iritarii muschiului diafragmei, cel care separa toracele de abdomen si care ajuta la umplerea plamânilor cu aer. Când inspirati, diafragma se deschide, intinzându-se de-a lungul toracelui, si apoi se relaxeaza in momentul in care expirati. Când este iritat, muschiul se contracta, iar aceste spasme sunt celebrele sughituri.


De obicei, o „repriza“ de sughitat dureaza câteva minute; daca se intâmpla ca sughitul sa se prelungeasca 24 de ore sau mai mult, este recomandabil sa mergeti la doctor, pentru ca sughitul repetat poate ascunde anumite tulburari care au nevoie de examinare. Cum scapati de sughit? Fiecare are metoda lui: unii manânca zahar, altii isi tin respiratia, altii se tin de nas in timp ce beau un pahar cu apa… exista o multime de metode trasnite. Chiar functioneaza acestea? Este destul de bizar, insa oamenii de stiinta spun ca unele dintre ele ajuta la calmarea spasmelor muschiului, dar nu in toate cazurile. Evident, ceea ce functioneaza la unele persoane poate sa nu mearga la altele.


Iata cazul lui Charles Osborne: nascut in anul 1894, Osborne avea 28 de ani când a tras un porc pentru a vedea cât de greu este animalul (foarte posibil, fortându-si muschiul diafragmei), dupa care a inceput sa sughita. Si nu s-a mai oprit timp de 69 de ani. La inceput, omul „experimenta“ 40 de sughituri pe minut. Mai târziu, când a mai imbatrânit, acestea au scazut la doar 20 de sughituri pe minut, perioada in care Osborne s-a plâns doar ca exista pericolul de a-si pierde proteza. Insa sughitul nu i-a afectat prea mult viata: s-a casatorit de doua ori, a avut opt copii si a decedat la venerabila vârsta de 97 de ani, la doar un an dupa ce sughitul incetase in mod inexplicabil.

Exit mobile version