Acasă Actualitate Scurte stiri

Scurte stiri

Teatrul de aur, sarbatorit la Craiova


Absolventii de acum o jumatate de secol ai Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica vor fi sarbatoriti astazi, prin organizarea, la Craiova, a unui Jubileu al Promotiei de Aur a Teatrului Românesc. La initiativa mai multor institutii si fundatii, municipalitatea din Banie a decis sa aloce 500 de milioane pentru manifestari dedicate omagierii actorilor precum Amza Pellea, Victor Rebengiuc, Silvia Popovici, Gheorghe Cozorici, Constantin Rutchi, Dumitru Rucareanu sau Sanda Toma, dar si a regizorilor Vlad Mugur, Radu Penciulescu, Georgeta Tomescu, Valentina Preoteasa Balogh si multi altii. Autoritatile au in vedere, intre altele, acordarea unor diplome si medalii, lansarea lucrarii Conchistadorii scenei, de Constantin Paraschivescu, dedicata intâlnirii promotiei de aur de la Craiova din 1997.


Case pentru sinistratii din Dolj


Credinciosii din parohia „Sfintii Apostoli Petru si Pavel“ din Brasov, in frunte cu preotul paroh, parintele Manolache, au facut un dar nepretuit, in pragul Sfintei Sarbatori a Nasterii Domnului, unei familii de sinistrati formata din sapte persoane, din localitatea Negoiu, judetul Dolj. Ei au construit prin contributia lor si a altor persoane cu suflet mare din Brasov o casa pentru cei greu incercati de inundatiile din primavara acestui an. Locuinta, ridicata de credinciosii brasoveni cu binecuvântarea Inalt Prea Sfintei Sale Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, a fost sfintita luni, 11 decembrie, de catre delegatul sau, Prea Sfintitul Episcop Vicar Visarion Rasinareanul, impreuna cu preotii si câtiva credinciosi ai parohiei „Sfintii Apostoli Petru si Pavel“ din Brasov si reprezentantii Mitropoliei Olteniei. Alte 20 de case, zece la Rast si zece la Cârna, construite cu ajutorul Patriarhiei Române si al credinciosilor, prin intermediul Arhiepiscopiei Craiova, au fost sfintite vineri de Inalt Prea Sfintia Sa Teofan, Mitropolitul Olteniei, impreuna cu delegatul Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, Episcopul Vicar Patriarhal Ciprian Câmpineanul.


Transportatorii risca sa fie interzisi in UE


Transportatorii doljeni de persoane si marfa care efectueaza curse internationale risca sa fie intorsi de la granita de la 1 ianuarie 2007 daca in cele doua saptamâni ramase pâna la sfârsitul anului nu isi preschimba actualele autorizatii cu licente comunitare UE. Acestia trebuie sa se prezinte la sediul Autoritatii Rutiere Române (ARR) pentru a obtine licentele comunitare, in baza carora pot efectua activitatea de transport pe teritoriul tarilor din UE. Noile autorizatii dau dreptul, spre exemplu, unei firme din Craiova sa presteze activitate de transport marfa sau persoane intre Italia si Franta. Pâna acum, doar o mica parte din transportatorii doljeni si-au preschimbat licentele, dupa cum a precizat Iancu Craciunoiu, directorul ARR Dolj. „Transportatorii trebuie sa se prezinte la sediul nostru pâna pe 31 decembrie pentru preschimbarea actualelor licente. Altfel, de la 1 ianuarie 2007 ei risca sa fie intorsi din drum la granita. Pâna acum, doar un sfert dintre firmele care efectueaza transport international si-au preschimbat licentele“, a spus Craciunoiu. Potrivit acestuia, in Dolj, circa 100 de firme efectueaza transporturi internationale, parcul auto al acestora totalizând 1.500 de autovehicule.

Gazeta de Sud este un ziar independent care are ca scop sprijinirea comunităţii oltenilor şi a valorilor acesteia. În cei 24 de ani de existenţă, a devenit cel mai citit cotidian regional din România.
Exit mobile version