10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCrassula prefera seceta

Crassula prefera seceta

Crassula este o planta suculenta, originara din Africa de Sud, fiind crescuta ca planta ornamentala in America si Europa de peste 100 de ani. Cele mai cunoscute specii sunt Crassula arborescens si Crassula argentea, care au frunze carnoase si aspect de copac miniatural (nu este bonsai).


Cu toate ca nu sunt greu de crescut, daca vreti sa aveti plante frumoase si bine dezvoltate trebuie sa le asigurati anumite conditii. Daca expunerea directa la soare nu este posibila, pot fi crescute si in camere foarte luminoase, cât mai aproape de fereastra.


Crassula creste bine la o temperatura de 24 – 27 de grade Celsius. Aceasta planta este recomandata mai ales persoanelor care nu sunt foarte grijulii cu „oaza“ din apartament. Crassula trebuie udata o data la doua saptamâni, dar nu pateste nimic daca e udata si o data pe luna. Este o planta care prefera o umiditate atmosferica redusa.


Solul si plantarea


Crassula, ca si celelalte plante suculente, prefera un pamânt mai sarac, bine drenat si cu ceva calciu si fosfor. Solul trebuie sa fie un amestec de pamânt si nisip in parti egale.


Crasula nu are radacini foarte adânci, de aceea vasele joase sunt ideale pentru ele. Pot creste foarte bine si in vase pentru bonsai.


Ce nu trebuie sa faceti


Surprinzator, excesele in ingrijirea acestei plante pot duce la distrugerea ei.


Crassula poate fi arsa de soare, de aceea aveti grija atunci când o udati ca pe frunze sa nu cada picaturi de apa, deoarece acestea vor actiona ca mici lupe ce vor provoca arsuri.


Temperaturile sub 5 grade Celsius determina inghetarea plantei, iar la 0 grade planta va muri. La temperaturi foarte ridicate planta se poate coace.


Prea multa apa poate determina moartea plantei. Crassula nu suporta ca radacinile sa stea in apa, de aceea solul trebuie sa fie bine drenat (sol nisipos), iar apa nu trebuie administrata in exces. Radacinile cresc atât cât sa dea de apa, prea multa apa inseamna un sistem radicular superficial ce nu va putea sustine o planta adulta, iar aceasta in timp va muri.


Paduchii lânosi pot ataca toata planta localizându-se pe trunchi si/sau pe frunze. Se pot inlatura cu vata inmuiata in alcool diluat, operatie ce se repeta din doua in doua saptamâni pâna când dispare infestarea. Alta metoda de combatere este aceea de a folosi insecticide de contact sau sistemice.


In cazul infestarii radacinilor exista doua solutii:


1. Se scoate planta din ghiveci si se spala radacinile cu grija, pentru a se elimina pamântul, dupa care se stropesc cu insecticid – aceasta solutie nu se recomanda incepatorilor.


2. A doua metoda este mai dura, dar mai sigura. Se preleveaza butasi de pe planta care are radacina infestata si se produc plante noi, iar cea veche se distruge.


Paduchii testosi pot, de asemenea, sa infesteze Crassula. Acestia sunt rezistenti la insecticidele de contact deoarece sunt aparati de scuturi; se pot distruge prin indepartarea bucata cu bucata sau cu ajutorul insecticidelor sistemice.


Acarienii nu sunt un inamic important pentru aceasta planta, dar daca apar pot fi inlaturati prin una-doua spalari cu apa calduta si sapun cu insecticid.


Inmultire


Crassula se inmulteste foarte usor prin butasi. Acestia pot fi butasi de tulpina, care tratati cu fungicid si pusi in pamânt prind radacini in doua-trei saptamâni. Daca nu sunteti grabiti, puteti obtine noi plante din butasi de frunze. Se ia frunza, se infinge in pamânt, si dupa o luna apare o noua plantuta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS