24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAtentie la diamante!

Atentie la diamante!

Poate nu stiati, dar diamantul este cea mai dura substanta naturala de pe pamânt. Totusi, daca aceasta piatra pretioasa este pusa intr-un cuptor la o temperatura de 763 grade Celsius, ea va disparea, fara sa lase vreo urma, iar cantitatea de dioxid de carbon emanata va fi foarte mica. Diamantele se formeaza pe parcursul a miliarde de ani in adâncul scoartei terestre, la aproximativ 150 km adâncime, si sunt impinse spre suprafata de lava vulcanilor. Cele mai multe diamante se gasesc in roci vulcanice, numite kimberlite, sau pe fundul marii, aduse de râuri dupa ce au fost impinse la suprafata din adâncul pamântului.


Un diamant este de 58 de ori mai dur decât corindonul, cel mai dur mineral din lume, din care se formeaza rubinele si safirele, si de-abia in secolul XV s-a descoperit ca diamantele nu pot fi taiate decât cu alte diamante. Totusi, diamantele sunt destul de fragile: daca sunt lovite puternic cu un ciocan, acestea se sparg.


Spre sfârsitul secolului XIX, cercetatorul scotian James Ballantyne a amestecat litiu cu ulei si parafina, a sigilat amestecul in tuburi de fier si le-a incalzit pâna metalul s-a inrosit. A crezut ca pietrele rezultate au fost diamante. Acestea au fost depozitate si de-abia dupa multi ani s-a „decretat“ ca intr-adevar erau diamante, dar sintetice. Un carat de diamant difera de caratul de aur. Caratul de aur indica puritatea metalului, aurul pur având 24 de carate, in timp ce un carat de diamant are 200 de miligrame greutate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS