14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLux in largul marii

Lux in largul marii

In timp ce europenii cu dare de mâna isi strâng ultimii banuti pentru croazierele de Craciun, in librariile din New York si Londra a fost lansata de curând editia 2007 a celui mai calificat ghid cu privire la vasele de croaziera.


„Complete Guide to Cruising & Cruising Ships 2007“ a fost intocmit de Douglas Ward, cel care a fost definit de Times ca fiind „cel mai mare critic in bransa croazierelor“. Calificativele sale, care variaza de la una la cinci stele, se bazeaza pe un punctaj de la 500 la 2.000, stabilit in functie de sase puncte de referinta: nava, camere, bucatarie, servicii, distractii, croaziera. Rasfoind volumul, in care sunt descrise si evaluate 280 de nave, se observa ca punctajele si stelele au fost atribuite pe patru categorii: marile nave de croaziera, cu peste 1.200 de pasageri, cele medii, care pot primi intre 500 si 1.200 de turisti, navele mici, cu o capacitate de 201 – 500 de pasageri, si asa-numitele nave „boutique“, ce pot gazdui intre 50 si 200 de vizitatori. In ceea ce priveste adevaratele hoteluri plutitoare, care ajung sa gazduiasca pâna la 4.500 de pasageri, primele doua pozitii pe podium sunt ocupate de doua nave transatlantice, cu atmosfera „old style“, ce apartin celebrei companii britanice Cunard.


Liderul clasamentului este „Queen Mary 2“, care a primit 1.712 puncte si cinci stele, impresionându-l chiar si pe intransigentul Ward. Pe 8 ianuarie 2004, Regina Elisabeta a II-a a spart cu un gest elegant o sticla uriasa de sampanie, pe care a lovit-o de copastia vasului „Queen Mary 2“. Cu urarea „Fie ca Dumnezeu sa binecuvânteze acest vas si pe toti cei care vor naviga cu el“, cel mai mare si mai impunator vas transatlantic construit vreodata a pornit in prima din cele 1.200 de traversari ale Atlanticului pe care se estimeaza ca le va face.


Locul secund revine legendarei „Queen Elizabeth 2“, cu 1.688 puncte si patru stele plus. QE2, cum mai este cunoscuta, a facut primul sau drum in 1969. Ca vas-comandant al companiei Cunard, a fost considerat multa vreme cel mai luxos pachebot din lume, un simbol al calatoriilor elegante, fiind preferatul celor bogati si celebri. Pasagerii aflati la bord consumau aproximativ 19.000 kg de homar, 1.090 kg de caviar si 73.000 de sticle de sampanie pe an.


Medalia de bronz a fost acordata navei „Millennium“, lansata la apa in 2000, care a primit 1.685 puncte si patru stele, o adevarata bijuterie a flotei americane Celebrity americana.


Colosii si restul lumii


In ceea ce priveste navele de capacitate medie, liderul absolut este „Crystal Serenity“, care apartine unei companii japoneze cu sediul in Los Angeles si care a primit 1.702 puncte si cinci stele, in timp ce la polul opus se afla nava „Serenade“, lansata in 1957 de compania cipriota Louis, care a primit doar 771 de puncte, insotita de doar o stea cu un plus. „Mâncarea este probabil cel mai bun lucru de pe aceasta nava, angajatii sunt amabili, dar lipseste rafinamentul“, scrie criticul.


In opinia lui Douglas Ward, regina tuturor navelor se afla printre ambarcatiunile de capacitate mica. Este vorba de nava germana „Europa“, apartinând companiei Hapal-Lloyd din Hamburg, ce cântareste 29.000 de tone si a fost lansata la apa in 1999. Cocheta ambarcatiune ofera spatiu pentru doar 400 de pasageri si a primit cel mai mare punctaj, 1.858 de puncte si cinci stele plus. La polul opus printre navele mici se afla „Princesa Marisa“ a companiei Louis, lansata in 1966 in Finlanda. Si, in fine, printre navele „boutique“, cea mai bine clasata, cu 1.790 de puncte si cinci stele, a fost ambarcatiunea norvegiana „Sea Dream II“, care poate gazdui maximum 100 de pasageri, in timp ce locul codas a revenit navei „American Eagle“, cu 827 de puncte si doua stele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS