14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCâinele de lânga noi

Câinele de lânga noi

Câinele (Canis familiaris) este cu siguranta animalul domestic cel mai raspândit. De mii de ani, intre câine si om s-a stabilit un raport atât de strâns incât isi impart cele mai importante aspecte ale vietii: alimentatia, casa, munca, joaca, momentele de bucurie si tristete.


Dincolo de rasa, dimensiuni si aptitudini, câinele trebuie sa fie considerat mai ales un companion, un colaborator, care nu numai ca ne ajuta, dar ne ofera in plus, neconditionat, dragostea si devotamentul sau.


Un câine nu este nicidecum o jucarie care poate fi luata sau abandonata in functie de capricii: este o fiinta cu o sensibilitate foarte mare, parcurgând un traseu evolutiv in care omul are un rol preponderent.


Cum ne alegem un catel?


Când cumparam sau adoptam un câine este foarte important sa nu ne bazam pe criterii de evaluare estetica, ci si pe tipul de viata pe care i-l vom oferi si pe aptitudinile comportamentale pe care le asteptam de la el.


Reprezentantii diferitelor rase au fost selectionati timp de secole nu numai pentru caracteristicile morfologice, dar si pentru aptitudini: un câine de aparare are nevoie sa stea impreuna cu persoanele pe care trebuie sa le apere, un câine de vânatoare trebuie sa lucreze la tara, in natura, un câine de paza trebuie sa aiba in grija o proprietate. Se spune ca pentru fiecare temperament, pentru fiecare caracter se potriveste o anumita rasa de câini, in asa fel incât cuplul om-câine sa functioneze perfect. Cert este ca orice câine, dupa un timp, imprumuta ceva din caracterul stapânului.


Terrierul, un câine vioi


Persoanele agitate, cu un psihic labil, nu trebuie sa-si ia alaturi câini care, prin rasa lor, au o agitatie continua, un temperament foarte vioi, cum sunt Terrierii, pentru ca starea permanenta de agitatie a stapânului va exacerba agitatia unui câine oricum greu de stapânit.


Persoanele agresive nu trebuie sa-si aleaga niciodata un câine agresiv, cum este Dobermanul sau Ciobanescul german, deoarece intre stapân si câinele sau exista o certa legatura telepatica si animalul, fara nici o comanda, poate executa actul agresiv pe care omul il gândeste.


Persoanele care au tendinte spre depresiuni psihice trebuie sa caute intotdeauna câini foarte vioi, veseli, care au tot timpul dorinta de a se juca, asa cum sunt Caniche-ul si Terrierul.


Un Dog, un Saint Bernard sau un Doberman vor da foarte multa incredere in sine persoanelor complexate. Rottweilerul s-a impus cu rapiditate in toate colturile lumii, datorita utilizarilor sale multiple, atât in armata, cât si in politie, insotitor pentru nevazatori si câine utilitar pentru situatii de necesitate si catastrofe.


Chow Chow, paznic si vânator recunoscut, enigmaticul venit din negura vremurilor, din sudul tinuturilor inghetate ale Arcticii, „o relicva a canidelor din miocen“, stabilita in stepele reci ale Mongoliei cu mult timp inainte de venirea oamenilor, este o fiinta intre câine si urs, unica rasa care are limba de culoare negru-albastrui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS