10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinO noua provocare in materie de restaurante

O noua provocare in materie de restaurante

Daca v-ati saturat de obisnuitele restaurante, incercati sa mâncati pe intuneric. Renuntarea la simtul vazului si concentrarea asupra gustului sunt experienta pe care o propune lantul de restaurante „Dans le noir“.


Dupa succesul de care s-a bucurat la New York, Paris, Londra si Berlin, patronul lantului de restaurante a deschis unul si la Moscova.


Ideea unui astfel de local ii apartine omului francez de afaceri Edouard De Broglie, in al carui restaurant intunericul este la el acasa.


Localul se numeste „Dans le noir“, iar in incinta lui este interzisa folosirea telefonului celular sau aprinderea unei tigari, toate acestea putând „distruge“ atmosfera intunecata din restaurant. Alta curiozitate a acestui tip de restaurante este ca, in ceea ce-i priveste pe chelneri, acestia sunt toti persoane nevazatoare.


O experienta inedita


„Servirea mesei in intuneric total este o experienta cu totul diferita: simtul gustului poate juca diverse feste. Multi clienti nu reusesc sa distinga gustul de peste de cel de carne“, a declarat Iuri Radkoviets, managerul lantului de restaurante.


Clientii au parte doar de un singur moment de lumina: la intrare, atunci când au posibilitatea sa consulte meniul si unde sunt instruiti in legatura cu regulile pe care trebuie sa le respecte.


Dupa aceea, ei sunt acompaniati la masa de unul dintre chelnerii nevazatori, trecând printr-un coridor semiluminat, pentru a se obisnui cu intunericul.


Clientii nu au nici cea mai mica idee despre cum arata felurile de mâncare comandate. Orice miscare a clientilor, inclusiv deplasarea la toaleta, este facuta cu ajutorul chelnerilor. Pentru a evita incidentele, vesela este realizata din materiale incasabile.


Teoria din spatele conceptului sugereaza ca, fara vedere, celelalte simturi devin mult mai ascutite: mirosul este mai puternic, iar oamenii sunt mai receptivi la diferentele de textura, consistenta, temperatura si stimulare a papilelor gustative. Mâncatul in intuneric permite evidentierea subtilitatilor din arome si gusturi, care altfel pot fi trecute usor cu vederea.


Un eveniment social


Servirea mesei intr-un astfel de restaurant nu este doar o experienta culinara, ci si un eveniment social: mai multe persoane, care se cunosc putin sau deloc, sunt adunate in jurul unei mese si sunt obligate sa se concentreze nu doar asupra mâncarii, ci si asupra conversatiei.


In opinia lui De Broglie, acesta este un mod ca oricare altul de a stabili relatii lipsite de prejudecati cu persoanele care ne sunt aproape in momentul respectiv. „Nevanzându-le, le putem judeca doar dupa ceea ce spun“, a spus De Broglie.


Servirea unei mese intr-un astfel de local dureaza, cum era de asteptat, mai mult decât de obicei, aproximativ o ora si jumatate.


Dupa ce au terminat de mâncat, clientii sunt condusi intr-un bar luminat, unde au posibilitatea sa schimbe opinii. Printre posibilitatile de alegere ale clientilor este si aceea de a comanda un „meniu surpriza“, care le va lasa mari semne de intrebare legate de produsele pe care le-au consumat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS