Acasă Magazin Abraham Lincoln – „nasul“ a doua nave din marina americana

Abraham Lincoln – „nasul“ a doua nave din marina americana

Unul din ultimele lucruri pe care Abraham Lincoln le-a facut in aceasta viata a fost acela de a se plimba la bordul navei U.S.S. Montauk, la ora 17.00, pe 14 aprilie 1865. Nava U.S.S. Montauk fusese comandata inainte de razboiul civil din 1862 si era una dintre principalele nave de atac din Carolina de Sud. Presedintele Lincoln era foarte atent in privinta celor care isi serveau tara, asa ca s-a gândit sa urce la bordul acestei nave si sa faca o vizita echipajului. La mai putin de doua saptamâni dupa aceasta vizita, oficialii americani au considerat ca aceasta nava era cel mai sigur loc in care puteau sa pastreze corpul neinsufletit al lui John Wilkes Booth, asasinul lui Abraham Lincoln.


Asa ca, desi nu era marinar, presedintele Abraham Lincoln avea o afinitate pentru marinari si a fost onorat in anul 1960 prin lansarea la apa a U.S.S. Abraham Lincoln (SSBN-602), unul dintre primele submarine cu rachete balistice. Submarinul trebuia sa efectueze patrule de intimidare, dintre care cele mai multe erau duse pe ambele coaste americane, cu toate ca, in ultimii ani in care a fost folosita, aceasta nava a ajuns in regiunea Pacificului, in apropierea Insulei Guam. Pâna in anul 1977, U.S.S. Abraham Lincoln a fost primul submarin balistic care a efectuat 50 asemenea patrulari si a fost folosit si in timpul crizei rachetelor cubaneze. Prima nava „Abe“ si-a incheiat activitatea in anul 1982 si a fost reciclata in 1994.


Insa este greu sa dai uitarii o nava buna sau un presedinte. In anul 1988, nava U.S.S. Abraham Lincoln (CVN-72) a fost lansata pentru a doua oara, drept a cincea nava din clasa de portavioane Nimitz. Trimis in zona Pacificului in anul 1989, prima misiune importanta a portavionului U.S.S. Abraham Lincoln s-a desfasurat in anul 1990, in timpul operatiunii „Furtuna in desert“. De-a lungul anilor, aceasta nava a participat la operatiuni de transportare a civililor din regiunile de conflict, a participat la misiuni umanitare, de patrulare si manevre defensive. De asemenea, U.S.S. Abraham Lincoln a fost primul portavion care a transportat avioane pilotate de femei. Nava este folosita in continuare de marina americana.

Exit mobile version