Acasă Magazin Istoria pantofilor sport

Istoria pantofilor sport

Bill Bowerman, cofondatorul companiei Nike, a avut pentru prima oara ideea unei afeceri cu pantofi dupa ce a analizat un prajitor pentru vafe. S-a gândit sa foloseasca crampoanele pentru a face pantofii sport mai usori.


Bill Bowerman nu a fost doar creierul din spatele afacerii Nike, a fost si un atlet in toata puterea cuvântului. Bowerman s-a folosit de cunostintele acumulate ca sportiv atunci când a devenit antrenor. Acesta s-a intors din al doilea razboi mondial pentru a reuni staff-ul de atleti de la Universitatea din Oregon, unde era cunoscut datorita metodelor inovatoare cu care reusea sa-si inspire si sa-si perfectioneze alergatorii.


Intr-o excursie in Noua Zeelanda pe care a facut-o impreuna cu cei mai buni atleti pe care ii pregatea in anul 1960, Bowerman si-a dat seama ca unii oameni alergau din placere. Atunci i-a venit ideea si, o data intors in America, a infiintat primul club destinat iubitorilor de alergari, iar putin mai târziu acesta a scris o carte despre placerea si bucuria de a alerga.


Bowerman a mers mai departe si a inregistrat un record impresionant la universitate, reusind sa califice patru echipe la NCAA, antrenând 19 olimpici si 44 sportivi ALL- Americans. Datorita talentului sau, Bowerman a avut onoarea de a antrena echipa olimpica a Americii in anul 1972. Totusi, acest lucru nu a fost cel mai senzational din viata sa.


Intr-o dimineata, in anul 1971, in timp ce servea micul dejun, Bowerman a privit foarte atent napolitana din farfurie. A analizat-o cu foarte mare atentie, uitându-se in special la patratelele napolitanei rezultate din sectionarea ei. A descoperit astfel o noua modalitate de a spori tractiunea pe partea exterioara a pantofilor, modalitate care a revolutionat industria incaltamintei sport. Nu dupa mult timp, acesta turna cauciuc in prajitorul de vafe al sotiei, incercând sa faca pantofii sport mai performanti. Restul este istorie.

Exit mobile version