14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIstoria pantofilor sport

Istoria pantofilor sport

Bill Bowerman, cofondatorul companiei Nike, a avut pentru prima oara ideea unei afeceri cu pantofi dupa ce a analizat un prajitor pentru vafe. S-a gândit sa foloseasca crampoanele pentru a face pantofii sport mai usori.


Bill Bowerman nu a fost doar creierul din spatele afacerii Nike, a fost si un atlet in toata puterea cuvântului. Bowerman s-a folosit de cunostintele acumulate ca sportiv atunci când a devenit antrenor. Acesta s-a intors din al doilea razboi mondial pentru a reuni staff-ul de atleti de la Universitatea din Oregon, unde era cunoscut datorita metodelor inovatoare cu care reusea sa-si inspire si sa-si perfectioneze alergatorii.


Intr-o excursie in Noua Zeelanda pe care a facut-o impreuna cu cei mai buni atleti pe care ii pregatea in anul 1960, Bowerman si-a dat seama ca unii oameni alergau din placere. Atunci i-a venit ideea si, o data intors in America, a infiintat primul club destinat iubitorilor de alergari, iar putin mai târziu acesta a scris o carte despre placerea si bucuria de a alerga.


Bowerman a mers mai departe si a inregistrat un record impresionant la universitate, reusind sa califice patru echipe la NCAA, antrenând 19 olimpici si 44 sportivi ALL- Americans. Datorita talentului sau, Bowerman a avut onoarea de a antrena echipa olimpica a Americii in anul 1972. Totusi, acest lucru nu a fost cel mai senzational din viata sa.


Intr-o dimineata, in anul 1971, in timp ce servea micul dejun, Bowerman a privit foarte atent napolitana din farfurie. A analizat-o cu foarte mare atentie, uitându-se in special la patratelele napolitanei rezultate din sectionarea ei. A descoperit astfel o noua modalitate de a spori tractiunea pe partea exterioara a pantofilor, modalitate care a revolutionat industria incaltamintei sport. Nu dupa mult timp, acesta turna cauciuc in prajitorul de vafe al sotiei, incercând sa faca pantofii sport mai performanti. Restul este istorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS