16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAparitii editoriale

Aparitii editoriale

Teologia aritmeticii, de Iamblichos


Traducere: Alexandru Anghel


Dupa cum spune Aetius, Pitagora a fost primul care a numit cautarea intelepciunii „filozofie“ si „a considerat ca principii prime numerele si simetriile ce exista intre ele, pe care el le numeste armonii, si elementele alcatuite din amândoua, care sunt numite geometrice“. Si, continua Aetius: „Pitagora spune ca natura numarului este Decada“.


Alta idee pitagoreica foarte interesanta este ca numarul ideal nu e in mod necesar supus unei succesiuni secventiale sau cauzale de la unu la zece, ci mai degraba o unitate cu zece calitati esentiale si potentiale, prezente simultan in Decada sau Tetraktys.


Toate aceste idei cu privire la numere ca principii ultime, la simetriile care exista intre ele, sunt bogate in semnificatii si legitimeaza pe alt plan o serie intreaga de asertiuni platonice sau aristotelice.


Natura remarcabila a „Teologiei aritmeticii“ sta in faptul ca, la un anumit nivel, ne infatiseaza o matematica de sorginte greaca impecabila si cât se poate de simpla (din moment ce complexitatea matematicii sta in demonstrarea teoremelor, nu doar in folosirea terminologiei, axiomelor sau concluziilor), dar cea mai simpla afirmatie matematica este in acelasi timp impregnata cu adaosuri religioase. Textul arata clar ca pentru pitagoreici matematica a fost mai mult decât o stiinta: Dumnezeu se manifesta in legile matematice care guverneaza totul, iar intelegerea acestor legi si chiar practica simpla a matematicii ne-ar putea aduce mai aproape de Dumnezeu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS