16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinVedete in roluri de... vedete

Vedete in roluri de… vedete

Sa fi fost pentru artistii ce au avut posibilitatea de a interpreta rolul unor personaje ramase in istorie doar un exercitiu actoricesc? Sa fi fost o provocare sau binecuvântarea de a avea ocazia sa intre in pielea unor personalitati cunoscute in intreaga lume?


Un lucru este cert: misiunea lor nu a fost deloc usoara. Numai daca stateau sa se gândeasca la personajul pe care il aveau de interpretat incarcatura emotionala nu putea fi decât una extrem de mare. Câti dintre noi nu am apreciat prestatia australiencei Nicole Kidman care s-a metamorfozat perfect in rolul scriitoarei britanice Virginia Woolf sau pe cea a Salmei Hayek ce a dat viata pe marele ecran pictoritei mexicane Frida Kahlo.


Helen Mirren – Elisabeta a II-a a Angliei


O interpretare impresionanta a fost cea a actritei Helen Mirren care a adus-o pe marele ecran pe maiestatea sa regina Elisabeta a II-a a Angliei in pelicula „The Queen“. Pentru acest rol, Helen a fost recompensata cu premiul pentru cea mai buna interpretare feminina in cadrul Festivalului de Film de la Venetia din acest an. „The Queen“ este un film-dialog intre regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si primul-ministru Tony Blair dupa moartea printesei Diana in accident de masina. Cei doi incearca sa ajunga la un compromis intre ceea ce este o tragedie personala a familiei regale si dorinta oamenilor de a-si manifesta in mod deschis durerea.


Marion Cotillard – Edith Piaf


Alta actrita insarcinata sa dea viata unui nume celebru este cel al lui Marion Cotillard, care joaca rolul cântaretei franceze Edith Piaf in filmul „La Môme“. Pelicula care va fi lansata in februarie 2007 aduce in prim-plan copilaria, adolescenta si ascensiunea catre glorie a cântaretei franceze.


Robert Downey Jr. – Charlie Chaplin


Un actor in rolul unui actor… Robert Downey Jr. a avut privilegiul de a interpreta rolul lui Charlie Chaplin in filmul cu acelasi nume. O mustata, o palarie melon si un baston, carora li s-a adaugat talentul remarcabil al lui Downey, au fost suficiente pentru a „resuscita“ un nume de legenda. Filmul, lansat in 1992, este o biografie a lui Charlie Chaplin prin care spectatorii sunt introdusi in viata si munca acestuia, de la inceputul carierei sale in Anglia, pâna la marele sau succes dobândit in America. Pentru acest rol, Robert Downey a fost nominalizat la Oscar si la Globul de Aur, la categoria cel mai bun actor.


Nicole Kidman – Virginia Woolf


Alt personaj remarcabil a fost cel caruia i-a dat viata actrita australianca Nicole Kidman. Aceasta a fost recompensata pentru prestatia sa cu un premiu Oscar si un Glob de Aur la categoria cea mai buna actrita in rol principal. Pentru a interpreta rolul celebrei scriitoare britanice in filmul „The Hours“, Nicole a purtat o proteza nazala, reusind sa ajunga la o asemanare fizica uluitoare cu Virginia. Pregatindu-se pentru rolul Virginiei Woolf, Nicole Kidman a cercetat atent viata si opera autoarei. „Trebuie sa gasesti esenta persoanei, atunci când interpretezi o fiinta care a existat cu adevarat“, spune Kidman. Personajul interpretat au avut un impact profund asupra actritei australiene. „Este foarte interesant felul in care personajele te gasesc intr-un moment al vietii când ai cu adevarat nevoie de ele. Nu eram in cea mai buna dispozitie in acea perioada, dar ea a reusit sa ma faca sa-mi adun energia. Este o replica superba in scenariu despre felul in care mortii ne fac cadouri. In ceea ce ma priveste, Virginia mi-a facut un cadou. Asta e ciudat la aceasta experienta: in acel moment al vietii mele, aveam nevoie de ea. Aveam nevoie de acest personaj. Virginia a fost o femeie care a infruntat moartea, nebunia si dragostea. Profunditatea cu care a reusit sa surprinda patosul vietii m-a fascinat intotdeauna. Cu toate acestea exista in ea o anumita natura capricioasa, jucausa, care ii facea pe oameni sa-si doreasca sa fie in preajma ei. Erau fascinati de ea, se simteau inexplicabil atrasi. Iar ea era extrem de recunoscatoare sotului ei Leonard pentru toleranta de care dadea dovada“, a declarat Kidman.


Will Smith – Muhammad Ali


Alt film al carui erou este o legenda vie este pelicula „Ali“, regizata de Michael Mann si avându-l in rolul principal pe Will Smith.


Chiar daca in acest caz asemanarea fizica dintre Will si boxerul Muhammad Ali nu este una izbitoare, acesta a reusit cum nu se poate mai bine sa-l intruchipeze pe cel mai blamat si controversat erou-sportiv al tuturor timpurilor. Pentru interpretarea sa din aceasta pelicula, Smith a primit nominalizari la premiul pentru cel mai bun actor de la Academia de Arte si Stiinte Cinematografice, Asociatia Presei Straine de la Hollywood, NAACP, Institutul de Film American si Asociatia Criticilor de Film.


Salma Hayek – Frida Kahlo


In filmul despre viata pictoritei mexicane Frida Kahlo, actrita Salma Hayek face un rol extraordinar. In afara de faptul ca seamana foarte bine cu adevarata Frida, Hayek joaca cu adevarat convingator. Hayek a avut o adevarata obsesie pentru Frida, despre care a declarat ca a inspirat-o ca femeie. Inca de la vârsta de 14 ani, actrita mexicana a visat sa interpreteze acest rol, iar atunci când a avut ocazia a facut-o cum nu se poate mai bine. „Frida a fost minunata si extrem de feminina. Avem amândoua cam aceeasi statura si purtam aceeasi masura. Am probat hainele ei si poate sunt cu doi centimetri mai inalta. In Mexic, Kahlo este un simbol cultural. Filmul despre viata ei este o poveste care arata Mexicul intr-o lumina in care nu a fost niciodata vazut pâna acum. In perioada in care a trait Frida, in mod particular, Mexicul a fost nucleul unde s-au concentrat multe personalitati sofisticate, iar eu am vrut, intr-adevar, sa arat aceasta parte a tarii mele si pe aceasta femeie extraordinara, care a avut curajul sa fie unica in absolut tot ceea ce facea. Modul in care se imbraca, gatea sau vorbea o facea speciala. Nu i-a pasat niciodata de parerea nimanui si nu si-a cerut niciodata scuze pentru ceea ce era“, a declarat Salma Hayek.


Phillip Seymour Hoffman – Truman Capote


Phillip Seymour Hoffman a muncit timp de sase luni pentru a reusi sa intre cât mai bine in pielea scriitorului american Truman Capote. Rezultatul a fost senzational, Phillip interpretându-si rolul intr-un mod magistral reusind o metamorfozare uluitoare. Nu exista detaliu din comportamentul si personalitatea scriitorului pe care Hoffman sa nu-l fi intrebuintat: parul blond lins dat pe spate, buzele mereu intredeschise, ticul nervos care incordeaza muschiul dintre nas si gura tuguind buza superioara, umerii ingusti, mâinile ingrijite, pasii marunti, gesturile atent controlate, degetelul mic ridicat, vocea foarte subtire si râsul isteric. Nu este de mirare faptul ca Phillip Seymour Hoffman a primit Oscarul, Globul de Aur si premiul BAFTA in 2006 la categoria cel mai bun actor in rol principal.


Madonna – Eva Peron


Desi calitatile sale de actrita au fost de multe ori puse la indoiala, atribuirea rolului Evei Peron celei supranumite regina muzicii pop, Madonna, a fost o alegere cât se poate de inspirata. Interpretarea Madonnei a fost una senzationala, reusind sa redea publicului intocmai aspecte din viata primei doamne argentiniene, Eva Peron. In ciuda protestelor argentinienilor impotriva Madonnei, „Evita“ a fost filmat in Argentina in mare parte, iar succesul filmului a fost urias. Pentru rolul Evei, Madonna a câstigat Globul de Aur in 1997, iar melodia pentru coloana sonora a filmului „You Must Love Me“ a câstigat un premiu Oscar in acelasi an.


Jamie Fox – Ray Charles


In categoria actorilor care au interpretat in mod remarcabil roluri de vedete se inscrie si Jamie Fox, care a primit premiul Oscar la categoria cel mai bun actor pentru interpretarea sa din filmul „Ray“, o biografie a legendarului cântaret.


Producatorii si-au facut probleme serioase atunci când a venit momentul alegerii distributiei. Actorul care urma sa-l interpreteze pe Ray, oricare ar fi fost el, trebuia sa inchege o relatie speciala cu Ray Charles. Alegerea lui Jamie Fox a fost probabil cea mai buna ce putea fi facuta.


Lasând la o parte asemanarea fizica dintre Fox si Ray, pregatirea actorului pentru rol a fost atât fizica – a invatat sa se miste ca Ray, sa inteleaga ce inseamna sa fii orb, dar a insemnat si o apropiere atenta de muzica, de toate genurile pe care le-a abordat Ray.


Saptamâni la rând, Fox a umblat 12 ore pe zi legat la ochi pentru a intelege exact ce inseamna sa fii orb. „Am vrut sa captez o parte a spiritului lui Ray Charles si sa o dezvalui spectatorilor“, a declarat Jamie Fox.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS