10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFeng Shui si cele cinci elemente... in culori

Feng Shui si cele cinci elemente… in culori

Toata lumea isi doreste sa locuiasca intr-o casa frumos decorata. In conceptul Feng Shui, casa reflecta modul in care gândim si simtim. A decora o casa in stilul Feng Shui inseamna mai mult decât a pune niste perdele la geam, a alege culoarea peretilor sau a schimba locul unui fotoliu intr-o camera.


Feng Shui a inregistrat o evolutie rapida, de la tendinta new age la o modalitate foarte des folosita de designerii profesionisti si amatori.


Decorarea unei locuinte se combina foarte usor cu principiile Feng Shui. Acest stil implica miscarea energiei si deblocarea zonelor inchise pentru a permite energiei sa inconjoare intreaga casa. Adeptii sai se folosesc de toate mijloacele pentru a elibera energia. Aceasta poate implica impodobirea casei cu oglinzi, plante, culori si multe elemente caracteristice stilului.


Influenta culorilor este un aspect important in decorarea Feng Shui. Reactionam in mod subiectiv in fata culorilor. In China, culoarea rosie este considerata purtatoare de noroc, dar nu este sigura care are aceasta calitate. Galbenul si purpuriul sunt considerate, de asemenea, culori norocoase. In stilul Feng Shui, galbenul este considerat o culoare imperiala si astfel maestrii stilului o gasesc chiar mai buna decât rosul. Verdele este culoarea prospetimii, a pacii si a sporului. Culorile inchise pot fi ori relaxante, ori deprimante, iar cele deschise au puterea de a ridica moralul sau, dimpotriva, pot fi suparatoare. Culorile tari pot inveseli sau pot agrava o stare. Din acest motiv ele trebuie alese si combinate cu grija. Daca simtiti ca o anumita camera din locuinta este incarcata negativ, trebuie sa-i schimbati culoarea si sa o redecorati. Daca va simtiti bine in casa unui prieten, retineti elementele decorative si culorile folosite atunci când va hotarâti sa va decorati propria locuinta. Incercati sa „percepeti“ o camera in stilul Feng Shui.


Rotatia anotimpurilor


In natura exista cinci elemente, cinci miscari fundamentale ale energiei: apa, lemn, foc, pamânt si metal. Acestea sunt forte care se misca spre exterior si spre interior, urca si coboara, se invârt, interactioneaza una cu cealalta in structuri ciclice. Apa hraneste si da nastere lemnului (plante, copaci); lemnul sustine si alimenteaza focul; focul genereaza cenusa care se transforma treptat in pamânt; pamântul, prin miscarea sa, da nastere muntilor, din care se extrage metalul, si apei, dupa care ciclul se reia.


Acest lucru se vede si din rotatia anotimpurilor: energia se dilata spre exterior (primavara), dând nastere puterii energetice ascendente (vara); apoi incepe sa se condenseze spre interior (toamna) si se scufunda in interior (iarna). Ciclul se reia o data cu expansiunea primaverii.


Cele cinci energii sunt asociate cu diverse calitati sau vibratii pe care le simtim in fiecare zi: forme, mirosuri, gusturi si culori. Când vine vorba de Feng Shui, ambientul in care traim si mai ales selectia culorii sunt unii dintre factorii de baza care asigura armonia generala a diferitelor energii.


Culorile corespunzatoare apei sunt albastru si negru. Lemnul corespunde primaverii si este asociat cu culoarea verde. Prin luminozitate si caldura degajata, focul corespunde ca anotimp verii si este reprezentat prin culorile rosu, purpuriu, portocaliu si roz. Pamântul este asociat cu vara târzie, sfârsitul verii sau inceputul toamnei. Culoarea dominanta este maro sau galben.


Metalul corespunde toamnei târzii si este reprezentat prin alb, argintiu sau auriu.


Lemnul, focul, pamântul, metalul si apa


Când incepeti decorarea unei case, luati in calcul toate elementele Feng Shui si modul in care aceastea corespund stilului bagua. Culorile de mai jos se potrivesc perfect in modelul Feng Shui.


Elementele din lemn se potrivesc perfect pentru acea parte a locuintei destinata familiei si belsugului. In stilul Feng Shui se considera ca plantele cu frunze bogate au un aport benefic. Se pot folosi plante matasoase, dar nu uscate si artificiale pentru ca acestea simbolizeaza boala. Peretii, covoarele sau mobila de culoare albastra reprezinta apa, care este benefica pentru lemn. Amestecul de verde si albastru este propice pentru aceasta zona din locuinta. Pestii folositi in decoratiuni sunt un simbol al bogatiei.


Zona destinata faimei si reputatiei are ca element definitoriu focul, iar rosul este cea mai buna alegere pentru aceasta parte a casei. Decoratiunile rosii impreuna cu elemente de foc aduc noroc si apreciere. Peretii pot fi vopsiti in culoarea piersicii sau castaniu. In ceea ce priveste mobila, se poate alege verdele pentru ca aceasta culoare interactioneaza bine cu rosul. Culorile nu trebuie sa fie puternice. Pentru ilustrarea focului, puteti alege lampadare, lustre sau lumânari.


Elementele de pamânt sunt specifice pentru partea casei destinata sanatatii, relatiilor si cunoasterii. Decoratiunile ideale pentru aceasta zona sunt cristalele naturale, teracota si tigla, iar culorile potrivite sunt portocaliul, galbenul si maroul. Armonizati toate obiectele decorative cu culori pamântii calde, la care puteti adauga si putin rosu pentru a personaliza acea zona.


Metalul este considerat caracteristic pentru zona dedicata copiilor si a creativitatii. Folositi obiecte decorative metalice care invoca vântul, fierul forjat ar fi alegerea potrivita. In conceptul Feng Shui, aurul si argintul sunt metale purtatoare de noroc. Culorile aceastei zone sunt cele deschise si metalice. Nuantele pamântii sunt, de asemenea, o alegere buna atunci când sunt combinate cu albul. Atmosfera se contureaza foarte bine in aceasta zona cu ajutorul unei muzici lente, ascultata in surdina.


Zona rezervata carierei este reprezentata de elemente de apa. Prea multa apa insa aduce negativitate. Obiectele decorative trebuie sa fie mici, dar valoroase. Un acvariu sau o miniarteziana in aceasta zona este alegerea cea mai buna. Pe perete se poate aseza un tablou ce reprezinta un peisaj acvatic. Culorile benefice sunt alb si negru.


Sfaturi pentru decorarea Feng Shui


Sfaturi pentru decorarea unei locuinte in stil Feng Shui: evitati „aglomeratia“ pieselor de mobilier in camerele mici, evitati holurile lungi pentru ca energia circula astfel prea repede. Prea multa lumina nu este benefica, optati pentru obiecte de iluminat care distribuie lumina uniform.


In ceea ce priveste mobila, aceasta trebuie sa aiba marginile rotunjite pentru a permite libera circulatie a energiei.


Asezati fotoliile si canapeaua astfel incât cei care stau pe ele sa aiba vizibilitate la usa. De evitat sunt si bibelourile, pentru ca acestea dau impresia de dezordine.


Decorarea unei locuinte in stil Feng Shui este un lucru foarte simplu atunci când „simtiti“ fiecare parte a casei si urmati principiile stilului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS