6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBuxus, un arbust decorativ

Buxus, un arbust decorativ

Datorita usurintei deosebite de adaptare, Buxus a devenit foarte apreciat. Conform site-ului gradinamea.ro, in timp poate ajunge la dimensiuni de pâna la cinci metri inaltime. Prezinta o coroana compacta de culoare verde intens, compusa din frunze mici, opus ovale, persistente. Florile de culoare galbena au un miros specific putin placut. Lemnul are culoare galbui, fiind tare si greu, dar foarte cautat datorita valorii sale comerciale. Toate partile plantei sunt toxice!


Cultivarea


Este relativ simpla, arbustul adaptându-se oricarui tip de sol: fertil, bogat in humus sau sarac si calcaros. Poate fi expus atât direct in soare, cât si in penumbra permanenta, fiind folosit si ca gard viu.


In cazul plantelor crescute in ghiveci, inlocuiti la inceputul primaverii un strat superficial de pamânt gros de 5-10 cm cu compost proaspat. In cazul amplasarii direct pe sol pentru gardurile vii, se vor aranja butasii inradacinati la o distanta de 30 cm intre ei. Pentru a stimula ramificarea lor, taiati lastarii principali la o treime din lungime. Dupa inflorire tundeti din nou, Buxusul suportând foarte bine modelarea formelor. Gardul viu trebuie modelat periodic pentru a se indesi. Nu este afectat de frig.


Udarea


In timpul vegetatiei, terenul trebuie sa fie umed permanent, dar sa nu balteasca. In timpul iernii udatul va fi redus. Administrati ingrasamânt lichid pentru a se fortifia cel putin de doua ori pe luna.


Reproducerea


Exista doua modalitati de inmultire: prin seminte si prin butasi. Folosirea semintelor este putin productiva, astfel ca butasirea plantei este cea mai des utilizata metoda pentru a se propaga. Butasii necesita o perioada de cel putin doi ani pentru a-si dezvolta radacini sanatoase si pentru a suporta replantarea. Mutarea lor in noul teren se va face in perioada august – februarie cu tot cu balotul de pamânt al fiecarui butas.


Pericole si precautii


Frunzele pot fi atacate de musculita Monarthropalpus buxi, provocând umflaturi ample pe frunze si deprecierea plantei. Vegetatia afectata trebuie indepartata si distrusa pentru a evita raspândirea parazitului.


Specii si soiuri


Buxus balearica este originar din Insulele Baleare, putând creste pâna la 5 m inaltime, frunzele lui fiind mari, iar florile de culoare alba. Buxus microphylla var japonica este un arbust cu frunze stralucitoare de culoare verde-albastru.


Buxus sempervirens are o crestere lenta, frunzele acestuia fiind de culoare verde-inchis stralucitor. Buxus face parte din familia Buxaceae, are aspect de arbust, iar perioada de inflorire este in luna aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU