22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDovleacul - regele noptii de Halloween

Dovleacul – regele noptii de Halloween

Dovleacul va ocupa, ca in fiecare an, un loc de cinste in noaptea de 31 octombrie, când in intreaga lume se sarbatoreste Halloween-ul.


Pe lânga traditionalii dovleci sculptati si iluminati pe interior, acestia vor face parte si din meniul tuturor celor care vor sarbatori noaptea de Halloween. Torturi, placinte, garnituri si chiar inghetata si iaurt sunt câteva dintre preparatele ce pot fi pregatite cu ajutorul dovleacului.


In bucatarie, el este un ingredient ideal pentru prepararea supelor si ciorbelor, a ghiveciurilor, tartelor, dulceturilor, marmeladelor si mustarului. Desi exista persoane deranjate de gustul dulceag al dovleacului, la prepararea diverselor feluri de mâncare acesta poate fi estompat prin folosirea parmezanului. Unele dintre cele mai apreciate retete pe baza de dovleac sunt supele, salatele, sufleurile si, bineinteles, placinta.


Un aliat de baza al sanatatii


Pe lânga gustul sau delicios, dovleacul este si un aliat de baza al sanatatii. Daca savoarea acestuia nu reprezinta un motiv suficient pentru a include dovleacul in dieta dumneavoastra obisnuita, ar trebui sa stiti ca acesta contine substante nutritive importante, care pe lânga imbunatatirea sanatatii generale contribuie si la protejarea impotriva asteniilor de sezon.


Dovleacul este in mod particular bogat in betacaroten si vitamina C, substante care contribuie la mentinerea sanatatii cailor respiratorii, protejeaza impotriva racelii si tusei tipice schimbarilor de anotimp. In plus, numeroase studii au demonstrat ca aceste substante au proprietatea de a reduce riscul aparitiei racelilor. Dovleacul nu contine colesterol si are un continut scazut de sare, fiind un aliment ideal pentru persoanele care au probleme cu inima. Si semintele de dovleac sunt extrem de bogate in substante nutritive. Acestea contin proteine, fibre si fier ce sunt benefice pentru inima, prostata si protejeaza impotriva riscului aparitiei cancerului. Semintele de dovleac pot fi adaugate in ghiveciuri, tarte si salate.


Dovleacul si frumusetea


Dovleacul isi gaseste intrebuintari si atunci când vine vorba despre frumusete. In zilele noastre, numeroase creme antirid contin elemente derivate din dovleac. Din pulpa de dovleac pot fi preparate masti pentru fata. Amestecând miezul unei felii cu seminte pisate si cu o lingura de miere obtineti o excelenta masca pentru hidratarea pielii.


Alegerea si conservarea


Când cumparati un dovleac, trebuie sa alegeti unul care are coaja cât mai stralucitoare. Cu cât dovleacul este de un portocaliu mai aprins, cu atât concentratia de substante nutritive va fi mai mare, iar efectele sale terapeutice la inaltime. Trebuie sa alegeti un dovleac cu putine defecte si de marime medie, astfel puteti fi siguri ca miezul va fi tânar si suculent.


Dovlecii pot fi conservati pe intreaga perioada a anului intr-un mediu intunecos, rece si uscat. De asemenea, in frigider pot fi conservate bucati de dovleac, insa acesta modalitate este eficienta pentru perioade scurte, doarece se deshidrateaza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS