Acasă Magazin München, o capitala a culturii europene

München, o capitala a culturii europene

München, capitala Bavariei, este unul dintre cele mai prospere si cele scumpe orase europene. Se afla pe râul Isar, la nord de Alpii Bavarezi, având aproximativ 1,3 milioane de locuitori.


Vechiul moto al Münchenului, „Die Weltstadt mit Herz“ (Metropola cu inima), a fost inlocuit, recent, de „München mag dich“ (München va place). Blazonul orasului este reprezentat de un calugar cunoscut ca Münchner Kindl, care inseamna „copilul Münchenului“, iar negrul si auriul sunt culorile Sfântului Imperiu Roman, dar si cele oficiale ale zonei.


Conform datelor istorice, calugarii benedictini sunt responsabili pentru includerea Munchenului pe harti, numele orasului insemnând „asezarea calugarilor“. Orasul a fost atestat pentru prima oara in 1158. Desi a fost cunoscut drept un puternic centru comercial, de-a lungul secolelor, Münchenul a cunoscut o dezvoltare de amploare abia in secolul al XIX-lea, o data cu mutarea centrului universitar in acest oras si a construirii primei cai ferate din Germania. Printul incoronat al Bavariei, din acea perioada, a initiat un program alert de constructii transformând capitala regionala intr-un centru cultural si artistic. Multe dintre cladirile realizate in acea perioada au supravietuit trecerii timpului, putând fi admirate si astazi. Cu toate acestea, cele doua razboaie mondiale si-au lasat o amprenta puternica asupra orasului. In anii de dupa a doua conflagratie, multe dintre cladirile istorice din München au fost restaurate, orasul devenind treptat unul dintre cele mai atractive obiective turistice germane. Printre punctele de atractie ale orasului se numara Gliptoteca, situata in mijlocul uriasului Konigsplatz, care a fost folosit in trecut pentru parade. Acest muzeu gazduieste numeroase sculpturi romane si grecesti, aduse din Italia de catre regele Ludwig I. De asemenea, Pinacoteca „Alte“, din Konigsplatz, contine cele mai apreciate lucrari de arta existente in München, realizate de Titian, Da Vinci, Rafael, Rubens si Rembrandt.


Alt obiectiv turistic este Marienplatz, faimoasa piata situata in inima vechiului oras, unde se afla statuia Mariensaule. Aceasta a fost realizata in 1638, pentru a marca retragerea armatei suedeze. De asemenea, in aceasta piata se mai afla sediul Primariei si Biserica „St. Peterskirche“. Printre atractii se mai numara Muzeul de Stiinta si Rathaus-Glockenspiel – ceasul din vârful primariei care arata ora exacta miscând diverse figurine. Alta cladire faimoasa in München este Olympiaturm (Turnul Olimpic) – o statie de transmisie TV si radio care aminteste de masacrul din timpul Jocurilor Olimpice de vara din 1972. Atunci, un grup de rebeli palestinieni apartinând organizatiei „Septembrie Negru“ a luat ostatici atleti din delegatia Israelului. Incercarea fortelor de securitate germane de a interveni in luarea de ostatici s-a soldat cu moartea israelienilor, a cinci dintre sechestratori si a unui ofiter de politie.


Nici un vizitator nu poate parasi Münchenul fara a calca pragul uneia dintre nenumaratele berarii, extrem de populare in rândul localnicilor. Bautura foarte apreciata este servita in halbe imense, de catre chelnerite in port traditional.


Restaurante si cluburi


Cafeneaua Kreuzkamm este unul dintre cele mai apreciate localuri din München. Cafeaua fierbinte, servita in acest loc, este intotdeauna insotita de prajituri de casa excelente. Un mic dejun satios, insotit de asemenea de o cafea „ca la mama acasa“, poate fi luat in cafeneaua Luitpold. Localul este foarte elegant, iar preturile sunt pe masura. Turistii care doresc sa deguste o bere de calitate pot merge la restaurantul „Andechser am Dom“. Bautura servita in acest local este produsa in beraria monastica de la Andechs. Desi in meniu sunt incluse putine preparate culinare, acestea sunt foarte gustoase, iar preturile sunt accesibile oricarui buzunar. Dintre cluburi, merita enumerate „Augustinerbrau“, care incânta turistii cu un decor in stilul secolului al XIX-lea, Hofbrauhaus, Am Eisbach, un bar foarte modern, gazduit intr-o cladire noua, realizata complet din sticla, si Havana Club, un local sofisticat, popular in rândul localnicilor si turistilor cu dare de mâna.


In ceea ce priveste parcurile, Münchenul se poate lauda cu Gradina Englezeasca, recunoscuta drept cel mai mare parc dintr-un oras european. Printre elementele de atractie ale acestui loc se numara o casa de ceai japoneza, o pagoda si un templu grecesc. Parcul gazduieste si o sectiune dedicata iubitorilor de nudism. Insa cea mai faimoasa atractie a Münchenului este Oktoberfest, o sarbatoare anuala a berii, care dureaza doua saptamâni – de la sfâsitul lui septembrie pâna la inceputul lui octombrie.

Exit mobile version