10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Mituri alimentare

Exista o serie de conceptii potrivit carora anumite alimente sunt benefice pentru sanatate si, dimpotriva, altele nu sunt indicate sa fie consumate. De multe ori insa, se intâmpla ca un aliment considerat nociv sa aiba un rol extrem de important pentru organism, insa el sa fie trecut pe „lista neagra“ pentru simplul fapt ca „asa se spune“.


Pâinea si cartofii ingrasa – fals


Aceste alimente nu sunt in masura sa ingrase mai mult decât altele. Pentru ca fac parte din preferintele culinare ale multor persoane, aceste produse sunt adeseori consumate in exces si asta este cauza pentru care duc uneori la acumularea de kilograme. Pe de alta parte, o contributie importanta la acumularea de kilograme o au nu atât pâinea si cartofii in sine, cât felurile de mâncare cu care sunt combinate: sosuri, creme, unt, dulceturi. Pâinea integrala si cartofii au un aport de fibre alimentare cu un rol esential in ceea ce priveste controlul senzatiei de foame.


Ouale fac rau la inima – fals


La cea mai mare parte dintre indivizi, colesterolul alimentar care se regaseste in oua si in alte alimente de origine animala are o mica influenta asupra celui sangvin. Grasimile saturate, care se regasesc in mezeluri, friptura, biscuiti, produse de patiserie si in general in toate alimentele preparate cu uleiuri vegetale, sunt responsabile de cresterea colesterolului sangvin. Ouale pot fi catalogate, deci, drept produse care fac parte dintr-o alimentatie sanatoasa, mai ales daca sunt preparate fara grasimi. Pe de alta parte, ele sunt unele dintre cel mai nutritive alimente, furnizând proteine de calitate si elemente nutritive esentiale precum vitaminele B12, A, D si zinc.


Persoanele care nu tolereaza lactoza nu pot consuma lapte – fals


Persoanele care nu produc in cantitate suficienta enzima necesara pentru digerarea lactozei (zahar natural al laptelui) pot in cele mai multe dintre cazuri sa continue sa consume produse lactate. Intoleranta la lactoza se caracterizeaza printr-o digestie incompleta a acesteia, provocând dureri gastrointestinale sau balonari, crampe si diaree. Cantitatea de lactoza tolerata variaza de la o persoana la alta. Fiecare individ are propriul nivel de toleranta. Un pahar de lapte pe zi nu face rau nimanui. In plus, exista lapte cu continut redus de lactoza.


Brânza constipa – fals


Nici unul dintre alimente nu poate fi facut responsabil de aparitia constipatiei. Ansamblul obisnuintelor alimentare ale fiecarei persoane si stilul de viata sunt cele care influenteaza regularitatea intestinala. Un consum scazut de fibre alimentare, o hidratare insuficienta si o lipsa a activitatii fizice sunt de cele mai multe ori cauzele acestei afectiuni, nicidecum consumul de brânza sau al unui aliment in mod special.


Consumul bogat de proteine ajuta la marirea masei musculare – fals


Pentru dezvoltarea masei musculare trebuie efectuate cât mai multe exercitii fizice si nicidecum sa fie consumate cât mai multe proteine. Un surplus de proteine va fi digerat de organism si transformat mai degraba in grasime decât in muschi. In plus, un consum abuziv poate supraincarca activitatea rinichilor si determina cresterea nevoii de apa a organismului.


Calciul este singura substanta necesara sanatatii oaselor – fals


Pe lânga calciu, oasele au nevoie si de vitaminele A si D, de magneziu, fosfor si proteine. Laptele este singurul produs care furnizeaza toate aceste elemente necesare mentinerii unei bune sanatati a sistemului osos. Activitatea fizica are si ea un rol important atunci când vine vorba de oase, deoarece favorizeaza retinerea calciului.


Renuntarea la una din mesele zilnice ne face sa slabim – fals


Aceasta practica este, din contra, o excelenta ocazie pentru a acumula ceva kilograme. Privând organismul de una dintre mese se creeaza o stare de „alerta“, iar corpul va avea tendinta de a inmagazina cât mai mult atunci când se serveste urmatoarea masa. Actionând in acest fel, nu faceti decât sa va infometati si sa mâncati si mai mult atunci când va asezati la masa. Cea mai buna strategie este aceea de a servi trei mese pe zi, cât se poate de echilibrate.


Este recomandata administrarea zilnica a unor suplimente de vitamine si minerale – fals


Pentru cea mai mare parte a indivizilor, suplimentele nu sunt necesare. Cea mai buna cale este aceea de a combina alimentele in asa fel incât organismul sa-si poata lua din ele toate substantele de care are nevoie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS