16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Masa de duminica

Varza ungureasca


Ingrediente: 250 g kaiser, 250 g slanina afumata, patru cârnati afumati, 100 g untura, patru cepe, 125 g orez, boia dulce, sare, piper, o lingura faina, o ceasca de smântâna, o varza murata.


Mod de preparare: Se inabusa in untura cepele taiate solzisori, apoi se adauga costita si slanina, taiate cubulete mici. Se sareaza, pipereaza si se pune boiaua. Se lasa cratita pe foc mic circa o jumatate de ora. Se fierbe orezul in apa sarata, se scurge si se stropeste cu apa rece. Intr-o cratita unsa cu grasime se pune un strat de varza acra tocata, un rând de cârnaciori taiati in rondele, un rând de orez fiert, un rând de costita si slanina cu ceapa, un ultim rând de varza. Smântâna se amesteca minutios cu o lingura de faina si se toarna peste varza. Se pudreaza cu boia si se pune cratita la cuptor.


Friptura cu sunca a la Ovar


Ingrediente (pentru sase portii): un kg pulpa de porc; 100 ml vin alb; 200 g garf fiert afumat (ceafa); 100 ml ulei; 150 g cascaval; 100 ml smântâna; o ceapa; patru mere acrisoare; doi catei de usturoi; patru boabe de ienupar; sare, piper macinat; o lingurita pasta de ardei.Mod de preparare: Ceapa se curata, se taie in patru, usturoiul curatat se lasa intreg, merele se curata, se taie felii subtiri, cascavalul se taie in sase felii, garful afumat se da prin masina de tocat. Carnea se sareaza, se pipereaza si se prajeste la foc iute pe ambele parti in ulei, se toarna vinul, se adauga ceapa, usturoiul, boabele de ienupar, pasta de ardei si se fierbe inabusit la foc mic. Sucul lasat se completeaza continuu cu mici cantitati de apa. Carnea fragezita se lasa câteva minute in vasul acoperit, apoi se taie in sase felii si se aseaza una lânga alta intr-o tava termorezistenta. Carnea afumata tocata se amesteca cu smântâna, cu care se acopera feliile de carne, deasupra se pun feliile de mere si se acopera cu feliile de cascaval. Se da 10 – 15 minute la cuptor. Garnitura potrivita acestei fripturi este orez cu mazare verde (rizi-bizi).


Cremsnit cu visine


Ingrediente: Aluat: 150 g faina, 100 g unt, 50 g zahar, 50 ml vin alb, 300 g unt, bicarbonat de sodiu, 150 g zahar, 50 g cacao, 60 g faina. Crema: ciocolata menaj, 50 g zahar, 300 ml lapte, trei galbenusuri de ou, 30 ml rom, 500 g visine.Mod de preparare: Pe planseta, in mijlocul gramezii de faina se pun untul, zaharul, ouale, vinul, bicarbonatul de sodiu. Se framânta si apoi se intinde in foaie subtire. Se decupeaza cu o forma de tort, iar din aluatul ramas se formeaza o margine, ca borul palariei. Se coace in cuptor la temperatura potrivita. Prepararea cremei: Laptele se fierbe cu zahar, ciocolata se topeste, se freaca spuma galbenusurile cu zaharul, amestecând, se toarna laptele fierbinte si pe foc potrivit, amestecând continuu, pâna se obtine o crema consistenta. Dupa ce se raceste, se adauga untul inmuiat, amestecând usor. In final, se aromatizeaza cu rom.


Aluatul copt se umple cu aceasta crema si deasupra se pun visinele. Se pune in frigider si se taie felii ca un tort.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS