3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDieta pe timpul sarcinii

Dieta pe timpul sarcinii

O hrana sanatoasa va poate ajuta sa fiti pregatita pentru nastere si sa va mentineti energia. Site-ul www.meridianul.com va recomanda o serie de reguli de urmat pe timpul sarcinii.


• Mâncati regulat, in momentul in care simtiti ca va e foame, si alegeti alimentele astfel incât sa va asigurati necesarul de nutrienti.


• Dieta zilnica ar trebui sa includa fructe si legume proaspete, mai ales citrice si legume cu frunze verzi care contin acid folic, carbohidrati, precum pâine, paste, cereale si cartofi, carne slaba, peste gras, care contine niveluri ridicate de acizi grasi esentiali, lapte si produse lactate, precum iaurt si brânza proaspata de vaci.


• Ouale, fasolea boabe si lintea sunt alimente sanatoase, dar acestea se consuma cu moderatie.


• Studiile au indicat ca mamele care manânca peste o data pe saptamâna prezinta riscuri mai mici de a naste prematur. Pestele gras – precum tonul proaspat (nu cel din conserva), macroul, sardinele si pastravul – are o influenta benefica asupra vederii copilului. Totusi, daca sunteti insarcinata, nu mâncati mai mult de doua portii de peste pe saptamâna. Evitati sa mâncati rechin sau peste spada si limitati consumul de ton, maximum doua portii de ton proaspat sau patru conserve de ton pe saptamâna. Pestele de acest tip contine un nivel ridicat de mercur care poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al fatului.


• Beti multe lichide, apa sau sucuri de fructe si legume diluate. O buna hidratare a corpului previne oboseala si durerile de cap si are un efect benefic asupra vezicii urinare si a rinichilor.


• Dietele vegetariene sau lacto-vegetariene pot fi urmate pe timpul sarcinii daca se asigura necesarul de nutrienti care s-ar obtine din produse din carne. Totusi, daca dieta nu este echilibrata, s-ar putea sa fie nevoie sa luati suplimente de vitamine. De exemplu, vitamina B12 se poate gasi in produse de soia sau suplimente. Vitamina D, necesara sistemului osos, se poate lua tot din suplimente. Fierul este, de asemenea, o minerala foarte importanta. Este extrem de important sa discutati despre aceasta problema cu medicul obstetrician.


Siguranta alimentelor


Pe perioada sarcinii, organismul este mai sensibil, ceea ce inseamna ca unele infectii minore se pot agrava. Pentru a evita astfel de situatii urmati aceste reguli:


• Preparati carnea foarte bine si spalati cu atentie fructele si legumele pentru a evita infectiile cu toxoplasmoza care pot afecta dezvoltarea fatului.


• Daca trebuie sa schimbati asternutul de nisip al pisicii sau sa gradinariti, purtati manusi pentru ca toxoplasmoza se gaseste in fecalele acestei feline. Nu lasati animalele de casa sa se apropie de zonele in care gatiti.


• Evitati brânzeturile cu mucegai, precum Brie sau Camembert si brânza cu mucegai albastru, precum Stilton. Acestea contin listeria, care poate produce avort sau nastere prematura. Ar trebui sa evitati brânzeturile moi si laptele de capra. In schimb, brânzeturile tari din lapte de capra, precum halloumi sau feta, se pot consuma in siguranta. Este bine sa evitati pateurile din cauza unei eventuale infectii cu listeria.


• Beti numai lapte pasteurizat sau UHT, pentru ca in cazul acestor produse germenii au fost deja distrusi.


• Consumati doar oua fierte tari sau omleta pentru a evita infectiile cu salmonela.


• Nu consumati ficat sau produse din ficat pentru ca acestea contin un nivel ridicat de vitamina A care poate avea un efect negativ asupra fatului.


• Evitati arahidele si produsele din arahide pe timpul sarcinii sau daca alaptati, daca in familie exista cazuri de alergii precum eczema, astm sau febra fânului.


Cofeina, alcoolul si tutunul


• Studiile au indicat faptul ca nivelul ridicat de cofeina poate produce avort spontan. Femeile insarcinate ar trebui sa nu bea mai mult de patru cesti de cafea pe zi. Trebuie sa se tina seama si de faptul ca bauturile pe baza de cola contin cofeina. Incercati sa beti cafea decofeinizata.


• Un pahar de alcool consumat ocazional nu afecteaza sanatatea copilului. In schimb, consumul regulat de alcool poate afecta dezvoltarea creierului fatului.


• Daca fumati, incercati sa renuntati la acest viciu. Fumatul duce la cresterea nivelului de monoxid de carbon din sânge, reducând nivelul de oxigen necesar fatului, ceea ce il face vulnerabil la infectii si ii afecteaza dezvoltarea. Fumatul poate produce decesul fatului sau nasterea prematura. Si partenerul ar trebui sa renunte la fumat si ar trebui sa evitati locurile in care se fumeaza.


• Drogurile, precum cannabis sau ecstasy, sunt periculoase pentru ca ajung si in sângele copilului. Heroina si cocaina creeaza probleme serioase de dependenta si afecteaza grav fatul.


• Bolile infectioase sunt riscante. Este necesara vaccinarea impotriva rubeolei si varicelei, pentru ca aceste boli produc probleme de dezvoltare sau nastere prematura.


• Angajatorul este obligat sa va mute din post daca riscati sa aveti probleme de sanatate din cauza lucrului in mediu toxic sau daca sunteti expusa razelor X.


Acidul folic, fierul si greutatea


Acidul folic este o vitamina B care protejeaza tubul neural al fatului in perioada in care nu sunt dezvoltate coloana vertebrala si creierul acestuia. Un deficit de acid folic poate produce spina bifida si anencefalie.


Pentru ca este virtual imposibil ca femeile insarcinate sa-si ia necesarul de acid folic din alimente, este recomandata administrarea de suplimente (400 de micrograme de acid folic pe zi) in timpul primelor 12 saptamâni de sarcina. Acidul folic se administreaza respectând prescriptiile medicului.


Alimente care contin acid folic sunt: legume cu frunze verzi, cereale integrale, portocale, grapefruit, banane, fasole boabe, leguminoase, lapte, iaurt, suplimente cu drojdie sau extracte de malt.


Alimente care contin fier sunt: carne, legume verzi, precum broccoli, creson, spanac, varza, nuci (evitati arahidele), migdale, leguminoase, precum linte si bob, cereale integrale, fructe uscate, oua. Este extrem de important sa aveti o dieta alimentara sanatoasa. Este recomandat sa nu urmati cure de slabire pe perioada sarcinii. Ca regula generala, o femeie insarcinata ar trebui sa ia in greutate intre 10 si 13 kilograme, dar acest lucru depinde si de greutatea pe care ati avut-o inainte de sarcina, starea de sanatate si metabolism.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS