24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Corespondente mitologice


Soarele


In mitologia romana, Apollo era zeul luminii soarelui, al muzicienilor si poetilor. In mitologia greaca, Soarele, se numea Helios.


Mercur


Pentru ca Mercur se invârte atât de repede in jurul Soarelui, romanii l-au numit dupa zeul mesager. El era curier in ceruri, zeu al negotului, hotiei, al calatorilor pe mare si pe uscat. In mitologia greaca, Mercur este similar cu Hermes.


Venus


Venus este zeita romana a iubirii si a frumusetii. In mitologia greaca, numele ei este Afrodita.


Pamântul


Numele vine de la cuvântul latinesc „pavimentum“ care inseamna pamânt, tarâna.


Marte


Marte este zeul roman al razboiului si tatal lui Romulus si Remus. In mitologia greaca este Ares. Numele celor doua luni ale lui Marte sunt legate tot de razboi. Phobos inseamna frica si Deimos inseamna panica.


Jupiter


Era considerat zeul luminii si al tunetului. In mitologia greaca el este asociat cu Zeus, zeul suprem din Olimp.


Saturn


Era tatal lui Jupiter si zeu al sadirii si al recoltelor. In mitologia greaca el este Cronos, desi ca semnificatie se potriveste mai mult cu Demetra.


Uranus


Era zeul intregului cer, tata al lui Saturn si bunic al lui Jupiter.


Neptun


Era zeul marilor si al oceanelor. I s-a dat planetei acest nume din cauza culorii sale albastre. In mitologia greaca, Poseidon este zeul marilor si al oceanelor.


Pluto


Era zeul care facea regulile in lumea mortii. Este un nume potrivit pentru cea mai intunecata, rece si departata planeta din sistemul nostru solar. In mitologia greaca el este asociat cu zeul Hades. Luna lui Pluto, Charon, are legatura tot cu lumea mortii. Charon este numele luntrasului care ii trece pe cei morti peste râul Styx, care delimiteaza lumea celor vii de lumea celor morti.


Luna


Si-a luat numele de la zeita Diana, care mai este cunoscuta si sub numele de Luna. Ea era zeita luminii data noaptea de Luna si sora geamana a lui Apollo. In mitologia greaca ea este Artemis. Luna era numita in mitologia greaca Selena.


Meteor


Vine de la cuvântul grecesc „meteoron“, care inseamna fenomen ceresc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS