10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Toamna la masa

Struguri, gutui, dovlecei… Toamna bate deja la usa. Mai ales in bucatarie. Pe 23 septembrie ne-am luat oficial ramas bun de la sezonul estival. O data cu echinoctiul de toamna, cu temperaturile scazute si zilele mai scurte, alte alimente isi ocupa locul de drept in frigiderul europenilor.


Obiectivul principal este evitarea indispozitiilor de sezon, mentinând un aport echilibrat de vitamine, saruri minerale si proteine.


Fructele, verdeturile si legumele sunt un aliat de nadejde in aceasta perioada de tranzitie de la un sezon la altul. Pentru a depasi cu succes trecerea intre anotimpuri si pentru a ne adapta organismul si mintea la schimbarile chimice care ne influenteaza atât de mult, trebuie sa fim atenti sa ne alimentam cât mai bine cu putinta.


Cel putin asa cred nutritionistii, care ne ofera o serie de recomandari extrem de utile. Pentru a combate atmosfera cenusie din orase, precum si monocromatica zilelor de toamna si de iarna, solutia este sa variem mâncarurile si sa alegem preparatele in culori calde.


Un aliat de nadejde in lupta impotriva indispozitiilor autumnale sunt legumele, de la morcovi si dovlecei pâna la cartofi si broccoli, dar si fructele, precum strugurii, prunele, kiwi, merele si perele.


Este vorba nu doar de mâncaruri bogate in arome si culori, dar si antioxidante, substante fitochimice si fibre care ajuta organismul sa se apere de „intemperiile“ de sezon.


Fructele de toamna – un cocteil de sanatate


Fructele de toamna reprezinta o adevarata mana cereasca pentru sanatate.


Ele sunt bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti si dau „o mâna de ajutor“ impotriva batrânetii si previn bolile precum arterioscleroza si infarctul.


Marul, de exemplu, contine pectina, o fibra care ajuta la scaderea colesterolului, precum si multi antiradicali liberi. Racoritori, usor digerabili, hranitori, strugurii au fost apreciati dintotdeauna pentru calitatile lor alimentare, dar si pentru virtutile curative.


Sucul de struguri (mustul) este considerat un fel de „lapte vegetal“. Un loc de onoare revine, cum era si normal, fructelor exotice, care, dupa cum toti bine stiu, sunt bogate in vitamina C.


Nu sunt insa multi cei care cunosc marea capacitate antioxidanta a rodiilor, care ofera o buna protectie si in caz de probleme cardiovasculare. In opinia specialistilor, si legumele precum lintea joaca un rol important in acest sezon. Alaturi de naut si fasole, aceste legume sunt surse bogate in proteine vegetale si sunt usor de digerat.


In general, toate legumele sunt bogate in aminoacizi esentiali, stimuleaza sinteza de proteine si au o ridicata functionalitate biologica.


Pentru ca nu au un continut ridicat de aminoacizi sulfurati, precum cisteina si metionina, legumele pot fi consumate in combinatie cu cerealele. Si asta nu e tot. Legumele consumate cu carne si peste pot mentine stabila aciditatea (pH) sângelui in avantajul sistemului osos, mentinând un continut coborât de grasimi.


Nu trebuie sa uitam nici ciupercile, care au doua mari calitati: un aport caloric scazut si un continut ridicat de fibre alimentare. In plus, contin proteine intr-o cantitate mai mare decât oricare alte legume. Recomandarea e sa nu fie consumate prajite, pentru ca in acest caz sunt greu digerabile si foarte grase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS