16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFeriti-va de conjunctivita

Feriti-va de conjunctivita

Vara, o data cu caldura, calatoriile automobilistice cu geamurile deschise, baile in stranduri sau in apa marii si curentii de aer generati de ventilatoare sau aparatele de aer conditionat apar si bolile oculare. Afectiunea cea mai frecventa in aceasta perioada este conjunctivita, o inflamatie acuta a conjunctivei globului ocular, tunica mijlocie ce asigura irigarea cu sânge a ochiului. Daca v-ati ales cu o astfel de boala, site-ul www.meridianul.com va spune ce puteti face sa scapati de ea.


Boala apare unilateral, dar poate la fel de bine sa apara la ambii ochi. Trebuie retinut faptul ca intr-o conjunctivita banala nu apar dureri ale globilor oculari si nu exista scaderi ale acuitatii vizuale (nu este afectata vederea). In cazul in care aceste semne apar, nu mai este vorba de o simpla inflamatie conjunctivala, ci poate fi vorba de afectiuni grave (in special glaucomul cu unghi inchis), care pot duce la pierderea vederii si care necesita un examen oftalmologic urgent! Daca cele doua simptome nu apar si exista doar o inrosire a ochiului/ochilor si a pleoapelor, senzatie de nisip in ochi, lacrimare abundenta, prurit local, este vorba de cele mai multe ori de o conjunctivita. Aceasta poate fi declansata fie de factori fizici (curenti de aer), fie de bacterii sau virusuri din apa, ca urmare a contactului cu mâinile murdare, fie ca urmare a unor alergii la diferiti alergeni.


Pentru a preveni aparitia bolii, in primul rând trebuie mentinuta o igiena riguroasa, evitat contactul ochilor cu mâinile murdare sau atingerea ochiului sanatos cu mâna cu care am atins ochiul bolnav, lenjerie de uz individual (perna, prosoape, batiste etc.), purtarea de ochelari subacvatici in timpul bailor in lacuri si stranduri, evitarea curentilor de aer, a fumului, prafului sau a produsilor toxici, precum si evitarea alergenilor la care exista o sensibilitate cunoscuta (in cazul alergiilor, afectarile conjunctivelor apar de obicei primavara si de obicei la date fixe).


Pentru tratament este obligatoriu consultul oftalmologului, care poate prescrie colire cu actiune vasoconstrictoare si antiseptica. In afara de conjunctivitele alergice, când se folosesc compusii cortizonici, in celelalte cazuri folosirea lor este contraindicata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS