11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCopilul face mofturi la mâncare?

Copilul face mofturi la mâncare?

Inarmati-va cu multa rabdare daca sunteti parintele unui copil mofturos in ceea ce priveste mâncarea. Copilul trebuie mai intâi sa descopere felurile de mâncare si apoi sa se lase sedus de acestea. Site-ul www.meridianul.com va ajuta sa intelegeti de ce copilul dumneavoastra face mofturi in fata farfuriei cu mâncare.


Copilul care respinge legumele


Sufera de neofobie alimentara. Rosii, fasole verde, morcovi … nu prezinta interes. Nu-i place decât culoarea alb: paste, orez, cartofi. O atitudine clasica incepând cu perioada care urmeaza primului an de viata, dictata de faptul ca in meniul lui intra foarte multe noutati, produse pe baza de carne si legume. Copilul are nevoie sa fie incurajat, pentru ca acum incepe sa manânce singur si nu mai simte siguranta pe care i-o ofera mâna mamei care l-a hranit pâna acum. Nu capitulati! Propuneti-i legume la fiecare masa, dar intotdeauna sub aceeasi forma. Pentru el morcovii intregi si cei rasi sunt doua lucruri total diferite. De preferat, alegeti salatele combinate si tocanitele de legume nu foarte complicate.


Copilul care refuza sa manânce impreuna cu mama


Copilul care devoreaza tot din farfurie atunci când sta cu bunica sau cu bona, dar refuza cu obstinatie sa manânce cu mama. Sunteti stresata? Copiii au tendinta de a fi rautaciosi si profita de orice pentru a atrage atentia. Solutia ar fi sa diminuati stresul, sa nu-l mai spionati, sa nu-l intrebati daca mai vrea o portie sau sa-l incitati sa manânce tot din farfurie. Cu cât il stimulati mai mult, cu atât il inhibati mai tare.


Copilul care nu manânca decât dulciuri


Se simte in nesiguranta. Nevoia de dulciuri in orice moment al zilei este legata de anumite momente din viata lui care il destabilizeaza (vacante, schimbarea bonei…). Trebuie sa va pastrati calmul. Propuneti-i felurile de mâncare obisnuite si daca nu doreste sa manânce decât desert nu o luati in tragic. Riscati sa declansati o reactie in lant binecunoscuta: refuzul de a mânca, exasperarea parintelui, blocajul total. Discutati si cu medicul pediatru care va poate da sfaturile cele mai potrivite.


Copilul care scuipa bucatile de mâncare


Nu-i plac surprizele. Daca abia ati facut trecerea de la mâncare pasata la bucatele mai mari si mai ales daca il hraniti cu lingura, in mod sigur va scuipa bucatile mai mari de mâncare, pentru ca nu stie ce manânca. Solutia este sa-l lasati sa manânce cu mâna pentru ca inainte de a le gusta se va familiariza cu bucatile de mâncare atingându-le cu degetele.


Copilul care refuza sa manânce cu lingura


Trecerea de la biberon la hranirea cu lingura (in jurul vârstei de patru – cinci luni) nu este foarte usoara pentru bebelusi, mai ales ca este asociata cu distantarea fizica de mama. Lasati-l sa se joace cu lingura pentru a se familiariza cu ea.


Copilul care refuza sa manânce


Poate ca s-a saturat de hrana pentru bebelusi si doreste sa guste din hrana adultilor. Puteti sa-i dati sa manânce mici portii daca este vorba de alimente potrivite pentru vârsta lui, putina friptura de pui, o bucatica de sandvici. Nu-l obligati sa pastreze curatenia. Copiii intre 12 si 24 de luni se joaca cu mâncarea, iar acest lucru face parte din procesul de familiarizare cu noile alimente. Mai exista posibilitatea ca el sa se simta oarecum dat la o parte, mai ales daca manânca instalat pe un scaun special. Incercati sa-l asezati la masa cu dumneavoastra. Aceste capricii pot fi un simplu semn de revolta: poate copilul vrea sa manânce la fel ca adultii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS