10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Avantaj pentru blonde


Cine nu intra in panica atunci când vede un pumn de par in chiuveta, dupa ce se spala pe cap, sau când numara peste 30 de fire pe gresie, dupa ce se piaptana. „Oare am inceput sa chelesc?“, este prima intrebare care ne vine in minte in astfel de momente.


Nu, nici vorba de asa ceva. Multi se sperie de acest fenomen când intra in a doua parte a vietii, pentru ca abia atunci constientizeaza un fenomen care i-a afectat tot timpul – regenerarea parului.


In general, un om are aproximativ 100.000 de fire de par pe cap. Specialistii au mers insa mai departe si, in urma unor studii minutioase, au constatat ca numarul firelor de par depinde si de culoare. Blondele naturale au 140.000 de fire, brunetele au 105.000, in timp ce roscatele sunt cele mai dezavantajate din acest punct de vedere, având numai 90.000 de fire de par.


Media generala a firelor cazute zilnic este de 70 – 150, un numar destul de mic, având in vedere numarul total al firelor. Aceasta cadere este cauzata de ciclul normal al regenerarii parului; 90 la suta din par este in faza de crestere in orice moment dat, in timp ce doar zece la suta este „matur“ si se pregateste sa cada.


Expertii sustin ca oamenii pierd aproximativ 40 la suta din podoaba capilara inainte de a observa ca parul lor nu mai este asa de des ca inainte. Sunt insa si persoane care, din cauza unor boli sau a unor probleme de alta natura, incep sa-si piarda parul mai devreme decât ar fi normal. Cei mai afectati de chelire sunt barbatii, care se pare ca mostenesc aceasta disfunctie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS