10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

„Mona Lisa“, disparuta fara urma


Mona Lisa, doamna frumoasa care zâmbeste din rama unui tablou expus in Muzeul Luvru, a fost rapita, intr-o dimineata, dar nimeni nu i-a dus dorul pâna a doua zi.


In 1911, una dintre cele mai cunoscute picturi ale lui Leonardo Da Vinci – „Mona Lisa“ – a disparut din incinta muzeului parizian. Furtul s-a intâmplat intr-o dimineata de luni, dar sistemele de alarma au fost activate abia marti, in jurul prânzului. „Tragedia“ a adus mai mult de 150 de inspectori si politisti din La Sureté – politia nationala franceza – in salile muzeului, unde au fost sigilate toate intrarile, personalul si vizitatorii fiind „sechestrati“ in interior. Ulterior, oamenilor li s-a permis sa plece, insa accesul in cladire a fost interzis, astfel incât oamenii legii sa poata cerceta fiecare coltisor al acesteia.


Cautarea frumoasei doamne a lui Da Vinci a durat o saptamâna, muzeul si curtea acestuia acoperind o suprafata de 49 de acri.


In ciuda investigatiilor minutioase, politistii au descoperit prea putine indicii pentru a putea ajunge la o concluzie.


Initial, parizienii au fost socati de vestea ca „Mona Lisa“ nu se mai afla adapostita intre zidurile celebrului muzeu. Incet-incet, umorul innascut al francezilor a preluat „controlul“ asupra situatiei, „Mona Lisa“ devenind personaj al cântecelor din cafenele si al cartilor postale deocheate, in care aparea pe o plaja insorita, departe de Paris.


Doi ani mai târziu, s-a aflat ca opera lui Da Vinci nu parasise in nici un moment orasul „adoptiv“. Ea fusese ascunsa de un raufacator in apartamentul sau, aflat la câteva strazi de muzeu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS