17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

– La Muzeul Literaturii Române din Iasi poate fi vazuta o carte care are lungimea si latimea de câte 3,5 milimetri. Exemplarul a fost tiparit la Editura Gutenberg din Germania si contine „Tatal nostru“, scris in sapte limbi.


– Cartea cea mai mica din lume are mai putin de un milimetru patrat. Este vorba despre „Cameleonul“, de Cehov, un exemplar realizat de Anatoli Konenko, un pictor miniaturist din Omsk (Rusia), intrat astfel in Cartea Recordurilor. Cartea are 30 de pagini, pe fiecare aflându-se câte 250 de litere.


– Prima agentie de presa americana a fost Associated Press, creata in 1848.


– Termenul de „opinie publica“ (l’opinion publique) a fost folosit pentru prima data de Jean-Jeacques Rousseau.


– Termenul „Yahoo“ a fost creat de Jonathan Swift, in „Calatoriile lui Gulliver in mai multe tari ale lumii“, si desemna oamenii care traiau in Houyhnhnms, tara cailor. Yahoo-ii lui Swift erau salbatici si de joasa speta, in comparatie cu caii, fiinte inteligente si nobile.


– Lope de Vega a inceput sa compuna versuri inca din primii ani de viata, inainte de a invata sa scrie. La cinci ani citea in spaniola si in latina, la zece ani a inceput sa traduca poezii din limba latina, iar la 12 a scris prima sa piesa. Lope de Vega este considerat cel mai prolific scriitor al lumii, din toate timpurile. Operele sale nedramatice sunt cuprinse in 21 de volume, la care se adauga 1.800 de drame si comedii, plus 400 de piese religioase.


– La nastere, poetul Ady Endre a avut sase degete la fiecare mâna. Degetele in plus i-au fost taiate de moasa.


– In anul 1849, Dostoievski a fost inchis si condamnat la moarte. O data ajuns in fata plutonului de executie, pedeapsa i-a fost inlocuita cu patru ani de munca silnica si deportare in Siberia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS