10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinNutrienti esentiali pentru copil

Nutrienti esentiali pentru copil

Fiecare parinte a auzit ca este necesara o alimentatie echilibrata pentru copil. Dar ce inseamna alimentatie echilibrata? Site-ul www.babyblog.ro va spune care sunt cei noua nutrienti esentiali pe care copilul ar trebui sa-i primeasca zilnic.


1. Proteine. Proteinele ajuta organismul unui copil sa formeze celule, transforma alimentele in energie, lupta impotriva infectiilor si transporta oxigen. Alimente care au un continut ridicat de proteine sunt carnea; pestele; ouale; nucile; fasolea; produsele lactate.


2. Carbohidrati. In timp ce unele diete la moda tind sa „taie“ carbohidratii, acestia sunt, de fapt, cea mai importanta sursa de energie. Stimuleaza organismul sa foloseasca grasimea si proteinele pentru a forma si repara tesuturi. Carbohidratii se gasesc in mai multe forme (zaharuri, amidon si fibre). Dar copiii ar trebui sa consume mai multe fibre si amidon, decât zahar. Alimente cu continut ridicat de carbohidrati: pâine; cereale; orez; crackers (biscuiti subtiri, crocanti care, de regula, se manânca cu brânza sau crema de brânza); paste; cartofi.


3. Grasimi bune. Grasimile sunt o sursa buna de energie si se depoziteaza usor. De asemenea, contribuie la folosirea altor nutrienti importanti pentru creier sau inima. Grasimi indicate pentru copii: lactate nedegresate; ulei vegetal (ulei de masline); peste; carne; nuci.


4. Calciu. Calciul este esential pentru sanatatea oaselor si a dintilor. Dar si pentru coagularea sângelui, nervi, muschi, functionarea inimii. Alimente bogate in calciu: lapte; brânzeturi; iaurt; inghetata; galbenus de ou; broccoli; spanac; tofu.


5. Fier. Fierul este necesar pentru a forma un „sânge sanatos“, care transporta oxigenul catre toate celulele organismului. Alimente cu continut ridicat de fier: carne rosie (in special); ficat; peste; cereale integrale; fasole verde; nuci; cereale imbogatite cu fier.


6. Folat sau acid folic. Acidul folic esential pentru viitoarele mamici este foarte important si pentru copii. Folatul (vitamina B9) ajuta la cresterea si dezvoltarea sanatoasa a celulelor, este indispensabil in formarea globulelor rosii, prevenind astfel anemia. Alimente bogate in acid folic: cereale integrale; linte; spanac; fasole verde; mazare; varza de Bruxelles; sparanghel; citrice.


7. Fibre. Fibrele grabesc tranzitul intestinal. Reduc riscul aparitiei bolilor de inima si a cancerului. Alimente bogate in fibre: cereale integrale; mazare, fasole verde; linte; seminte; nuci; fructe.


8. Vitamina A. Vitamina A stimuleaza cresterea, adaptarea vederii la intuneric, mentine pielea sanatoasa si previne infectiile. Alimente care au un continut ridicat de vitamina A: morcovi; cartofi dulci; spanac; broccoli; varza; ulei de peste; galbenus de ou; caise.


9. Vitamina C. Vitamina C face mai mult decât sa lupte cu raceala: intareste peretii vaselor de sânge, vindeca rani, ajuta la absorbtia fierului si la formarea oaselor, dintilor sanatosi. Alimente bogate in vitamina C: citrice (portocale de exemplu); capsuni; rosii; cartofi; pepene galben; varza; broccoli; spanac; papaya; mango.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS