14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCredinta in Cetatea Filmului

Credinta in Cetatea Filmului

Mai intâi a fost „Codul lui Da Vinci“. Au urmat arestarea lui Mel Gibson si, in fine, controversatul „Confessions tour“ al Madonnei. „Cireasa de pe tort“ a fost „World Trade Center“, noul film al lui Oliver Stone, care a „turnat gaz pe foc“ in disputa cu privire la relatia dintre cinema si religie, dintre lumea spectacolului si cea a credintei.


„Daca ar fi fost Mel Gibson cel care ar fi regizat «World Trade Center» si nu Oliver Stone, dreapta americana ar fi iesit in strada“, a scris Jonathan Hast in revista Weekly Standard. In legatura cu acest subiect, si-a exprimat parerea si Ted Baher, teolog, presedintele Comisiei Crestine de la Hollywood si autorul site-ului Movieguide. Referindu-se la motivele pentru care in ultima perioada la Hollywood pare a fi un razboi intre filmele cu tema religioasa si cele anticrestine, Baher spune: „In epoca de aur a Hollywoodului, se realizau filme pentru toti americanii. Astazi, avem de-a face cu un cinema pentru un anumit gen de public: latino-americani, grupuri evanghelice, adolescenti. In Statele Unite, exista 145 de milioane de crestini si toate casele de productie isi deschid un departament care va realiza filme crestine“. De altfel, in aceste zile, o pelicula de tipul „Talladega nights“, impotriva majoritatii evanghelice din sud, a ajuns pe primele locuri la box-office… In opinia teologului american, „Hollywoodul ne-a dezobisnuit sa ne amuze cu un umor pozitiv. Odata râdeam uitându-ne la Bob Hope, astazi, oamenii râd facând bucati o religie sau un grup social“. In aceste conditii, succesul cinematografiei religioase se explica prin „setea publicului. Biserica ii incurajeaza pe credinciosi sa mearga sa vada aceste filme. Chiar daca ele sunt facute de Oliver Stone. Cele mai bune filme religioase inainte de «Patimile lui Hristos» au fost «Chariots of Fire» si «Iisus» al lui Zeffirelli, ambele regizate de artisti nu tocmai crestini. Nu ma mir ca Stone a fost impins de religia sa ca sa filmeze aceasta pelicula“.


Madonna – o vedeta derutata


Teologul american nu este mirat nici macar de controversatul turneu al Madonnei si nici de invitatia adresata de aceasta Papei. „Madonna este derutata. Cine nu are o constiinta crestina nu poate intelege cât rau fac nebuniile sale“. In ceea ce priveste un alt moment controversat din ultima perioada, lansarea filmului „Codul lui Da Vinci“, pelicula urmarita de sute de milioane de spectatori, Baher spune: „Ron Howard si Tom Hanks sunt convinsi ca nu au adus nici un prejudiciu crestinismului. Mai ales Hanks, care a devenit ortodox de când s-a casatorit cu o grecoaica, este convins ca nu a facut nimic rau Bisericii“.


Multi cred ca aceasta noua „manie“ a producatorilor fata de peliculele religioase provine de la faptul ca Bush este un evanghelist convins. Nu de aceeasi parere este si teologul mai sus mentionat. „Renasterea crestina a Hollywoodului a inceput cu multi ani in urma. Cel mai intunecat an a fost 1985, an in care a aparut un singur film crestin. Astazi, 47 la suta dintre pelicule au continut religios. Un lucru e clar. Hollywoodul isi cauta clienti“.


Iar acesta este doar inceputul. In 2007, vor fi lansate pe marile ecrane „Hidden secrets“ al lui Carey Scott, „Facing the giants“ despre un antrenor credincios, „Bella“, regizat de prietenul lui Mel Gibson, mexicanul Alejandro Gomez, „The Nativity story“ despre nasterea lui Iisus, „Amazing Grace“, despre parlamentarul englez William Wilberforce, care a luptat pentru abolirea sclaviei.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS