9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinChisinau, orasul de pe sapte coline

Chisinau, orasul de pe sapte coline

Chisinau este capitala si centrul industrial si comercial al Republicii Moldova. Orasul este considerat unul dintre cele mai verzi din Europa.


Orice român cu pasaport poate face o excursie placuta in Republica Moldova. Capitala tarii, Chisinau, a fost atestata documentar pe 17 iulie 1436. Unii istoriografi considera ca numele orasului provine de la cuvântul „chisla“ (cismea) si „noua“, deoarece orasul a fost construit in jurul unui izvor. Astazi, acesta se afla la coltul strazilor Puskin si Albisoara. Alta etimologie posibila a numelui este cuvântul cuman „kesene“, care inseamna „cripta“.


Orasul este asezat pe sapte coline si este strabatut de râurile Bâc, un afluent al Nistrului, si Isnovat. Orasul Chisinau este considerat cea mai mare concentratie urbana de români dupa Bucuresti.


Monumente istorice


Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfânt reprezinta unul dintre simbolurile Chisinaului. In anul 1927 a avut loc dezvelirea monumentului, iar dupa eliberarea orasului de sub regimul comunist, in anul 1942 monumentul a fost readus in oras.


Turistii se pot delecta vizitând Cladirea salii cu orga, care initial a fost sediu de banca oraseneasca. Aleea clasicilor reprezinta un ansamblu sculptural plasat pe raza centrala a Gradinii Publice „Stefan cel Mare“ si a fost inaugurata in 1957, cu contributia Uniunii Scriitorilor. La acel moment se constituia din 12 busturi ale clasicilor literaturii române, printre care Dimitrie Cantemir, N. Milescu-Spataru, Gr. Asachi, C. Stamati, Al. Donici, Al. Hâjdeu, B. P. Hasdeu, V. Alecsandri, Costache Negruzzi, Ion Creanga.


Dupa evenimentele de renastere nationala din 1989, s-a completat cu busturile scriitorilor Alexei Mateevici, Constantin Stere, Lucian Blaga, Mircea Eliade, George Cosbuc, Tudor Arghezi, Georghe Calinescu.


Aleea si Pavilionul Melancolie, aflat lânga bustul lui Mihai Eminescu, sunt locuri de desfasurare a diverselor activitati artistice. Monumentul lui Al. Puskin din Gradina Publica „Stefan cel Mare“ a fost instalat in 1885 din banii adunati de locuitorii Chisinaului.


In Cladirea Sfatului Tarii, pe 27 martie 1918, s-a votat unirea cu România. In fosta cladire a Sfatului Tarii se afla astazi Institutul de Arte. Biserica „Nasterea Maicii Domnului“ (Mazarache) a fost construita in anul 1752 de serdarul Vasile Mazarache pe fundamentul unui castel distrus de turci pe la sfârsitul veacului al XVII-lea. Este cea mai veche constructie pastrata in Chisinau. Alt obiectiv turistic din capitala Moldovei il reprezinta si Complexul arhitectural al Catedralei. Catedrala are un aspect sobru si monumental. In noaptea de 22 spre 23 decembrie 1962, din ordinul autoritatilor comuniste, clopotnita a fost aruncata in aer, iar catedrala transformata in sala de expozitii. Dupa reparatiile capitale efectuate in anii ’70, cladirea a fost adaptata ca sala pentru concerte de orga, destinatie pe care o are si acum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS