10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Pisici venerate


Toti cei care au cunostinte minime despre vechii egipteni stiu ca acestia venerau pisicile. Insa sunt putini aceia care stiu motivul acestei traditii.


La inceput, se pare ca venerarea pisicilor a avut de-a face cu valoarea practica a acestor animale. Vechii egipteni erau cunoscuti pentru priceperea in agricultura, dar si pentru grija pe care o aveau fata de recoltele lor. Una dintre „armele“ agricultorilor din acele timpuri era pisica – animalul care reusea sa tina numarul insectelor daunatoare sub control.


In anul 3100 inainte de Hristos existau doua specii de pisici: pisica de jungla si pisica salbatica africana. La un moment dat, genele celor doua specii s-au combinat si au fost domesticite. Pe masura ce natura lor s-a schimbat, la fel s-a intâmplat si cu infatisarea, capul si trupul luând forma celor ale pisicii egiptene Mau.


In timp, pisicile au inceput sa fie considerate divine, intrucât zeii egipteni erau reprezentati deseori in forme fizice. Initial, zeul pisica Bast, sau Bastet, avea capul de leu, dar, in timp, forma aceasta s-a modificat, astfel incât a ajuns asemanatoare cu capul unei pisici domestice.


Atât de pretuite erau pisicile domestice incât la moartea lor erau mumificate, iar familiile care le avusesera isi radeau sprâncenele in semn de parere de rau. Oricine ucidea o pisica, chiar si din greseala, primea pedeapsa cu moartea.


In 1888, un fermier egiptean care sapa pe un câmp, situat in apropiere de Beni Hassan, a descoperit un cimitir in care erau mii de pisici mumificate. Acestea au fost imbarcate pe un vapor si trimise in Liverpool, Anglia, si au fost vândute apoi pe post de ingrasamânt, cu patru lire sterline pe tona. In total, au fost 19 tone de pisici mumificate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS