15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLocuinta traieste in lumina

Locuinta traieste in lumina

Capacitatea de exprimare a unei arhitecturi moderne pune accentul pe prezenta luminii. O lumina puternica intr-o locuinta evidentiaza contrastele si „reduce“ umbrele.


Alegerea corpurilor de iluminat este la fel de importanta ca si orientarea casei dupa soare. Oricâta lumina am avea in spatiul de locuit pe parcursul zilei, aceasta nu este suficienta pentru a satisface nevoile functionale si estetice. Potrivit specialistilor revistei „Casa si Biroul“, locuinta nu trebuie sa devina un adapost, dar nici receptor al luminii puternice. Casa traieste in lumina. Ea este orientata dupa soare si profita de toate facilitatile pe care i le poate oferi lumina acestuia.


Daca ne gândim la profilul casei traditionale românesti, putem spune ca aceasta este ca o reverenta in fata soarelui. Daca in zonele calde spatiul umbrit este o zona de adapost, in arhitectura româneasca, umbra da mai degraba efectul de ordonator de spatii, ea poate sa aiba atât un rol estetic, cât si unul functional.


Ca o completare a luminii naturale, lumina artificiala are scopul de a defini fiecare loc important dintr-o incapere. Daca proiectarea instalatiei electrice este facuta simultan cu proiectul casei sau al amenajarii interioare, atunci vom obtine un efect vizual armonios.


Lumina din living


Potrivit specialistilor exista trei tipuri importante de lumina artificiala ce pot fi „cautate“ pentru obtinerea combinatiei celei mai adecvate: lumina generala, uniform distribuita, lumina locala, folosita pentru activitati specifice, precum cititul, si lumina decorativa, care poate scoate in evidenta anumite detalii sau zone ale camerei.


Lumina din living reprezinta unul dintre cele mai importante detalii ale unei case. Intensitatea acesteia trebuie sa se adapteze functiei camerei deoarece spatiul poate fi unul de reprezentare si de oaspeti. In bucatarie, amplasarea luminii se va supune in special criteriului functionalitatii, punându-se in evidenta zonele specializate ale acesteia atât printr-o lumina generala, cât si printr-o lumina locala. Baia cuprinde zone care au nevoie de lumina directionata, de exemplu: zona oglinzii, dar si zone care au nevoie de lumina uniform distribuita. De o lumina combinata se simte nevoia acuta si in dormitor – lumina de atmosfera, de culoare, dar si de citit.


Adaptarea iluminarii


Iluminarea cea mai simpla poate fi conferita de o lustra centrala. Confortul vizual poate fi insa mediocru in raport cu intensitatea luminoasa, deseori orbitoare, care poate accentua contrastele dintre lumina proiectata si umbre. Chiar daca este vorba de un corp de iluminat estetic, lumina va fi mai putin blânda, iar lustra va sublinia zonele umbrite ale camerei si chiar tavanul va parea mai jos decât in realitate.


Iluminarea indirecta. Becurile pot fi ascunse privirii si pot lumina o suprafata care sa reflecte lumina in camera. Randamentul este mai mic, dar lumina va fi mai blânda si umbrele mai atenuate. Intr-o camera inalta, lumina se poate dirija catre tavan cu ajutorul unor aplice murale, spoturi sau scafe. Cu cât suprafata luminata este mai reflectorizanta, un plafon acoperit cu un lac deschis, cu atât cantitatea de lumina returnata poate fi mai mare.


Material realizat in colaborare cu revista „Casa si biroul“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS