16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIaurtul - un aliment plin de calitati

Iaurtul – un aliment plin de calitati

Iaurtul este unul dintre produsele cele mai cautate de pe piata. Disponibil in diverse variante (cu fructe, de baut sau inghetat), iaurtul se diferentiaza in functie de continutul de grasime, de modul de fabricatie, de ingredientele pe care le contine, de consistenta si gust.


Iaurtul se poate fabrica din lapte de vaca, de capra sau din soia. Este unul dintre produsele lactate cu un continut ridicat de calciu, de aceea este indicat sa fie consumat in fiecare zi, in special de persoanele la care osteoporoza incepe sa isi faca simtita prezenta.


Contrar a ceea ce cred multi, iaurtul nu este o inventie a secolului XX. Cu mai bine de 5.000 de ani inainte de Iisus Hristos, mai multe civilizatii considerau iaurtul drept un aliment miraculos, a carui reteta de fabricare era tinuta secreta. Cleopatra, considerata a fi una dintre cele mai frumoase femei din lume, obisnuia sa amestece iaurt in apa de baie, acesta fiind secretul frumusetii sale. Acelasi lucru se pare ca il facea si exploratorul Marco Polo, care aprecia ca iaurtul reprezinta secretul virilitatii sale. Legenda spune ca iaurtul a aparut o data cu domesticirea caprelor, si anume cu aproximativ 7.000 de ani inaintea erei noastre. In ceea ce priveste „iaurtul modern“, se pare ca originile sale sunt in Bulgaria. In anii ’30, acesta a aparut pe piata nord-americana. La inceputul anilor ’60, iaurtul era vândut doar in varianta naturala in scopuri medicale. O data cu trecerea timpului, iaurtul si-a câstigat reputatia de aliment sanatos, plin de savoare.


Bacteriile binefacatoare


Fermentatia accelereaza multiplicarea a doua bacterii lactice „vii“, gratie carora iaurtul devine o excelenta sursa de vitamina B12, de riboflavine (vitamina B2), de fosfor, magneziu si zinc. Consumul regulat de iaurt poate preveni aparitia unor infectii gastro-intestinale. Pe de alta parte, exista un sortiment de iaurt, care din cauza unui tratament la temperaturi foarte inalte nu necesita mentinerea la rece. Cum aceasta procedura blocheaza cultura bacteriana, calitatea acestui produs este inferioara celorlalte.


La fel ca si celelalte produse lactate, iaurtul este o excelenta sursa de calciu si trebuie sa fie inclus in alimentatia tuturor membrilor familiei: de la copii, adolescenti, adulti si batrâni. Un recipient de 175 de grame de iaurt contine 120 de calorii si 319 miligrame de calciu, adica 40 la suta din necesarul zilnic al unei femei. Usor de digerat, iaurtul este indicat tuturor persoanelor care sufera de intoleranta la lactoze.


Util in bucatarie


Folosit atât ca masa in sine, cât si ca desert, iaurtul este de multe ori si un ingredient esential al unor preparate culinare. Iaurtul se utilizeaza pentru prepararea a diverse prajituri, sosuri, produse de patiserie, supe, salate si chiar sandvisuri. De multe ori, maioneza este inlocuita de gospodine cu iaurt pentru a face produsul sa fie mai usor de digerat, pentru a evita consumul de grasime, dar si caloriile.


In cazul in care sunteti un mare amator de fructe, puteti sa va preparati o salata din fructe proaspete sau uscate si in loc de frisca sa folositi câteva lingurite de iaurt natural. Iaurtul poate fi folosit cu cereale in locul laptelui pentru un mic dejun delicios sau pentru o gustare inainte de prânz. De asemenea, in timpul verii le puteti oferi micutilor inghetata de iaurt preparata din 250 ml de iaurt natural, 75 g de fructe proaspete, 125 ml de concentrat de suc de fructe si 190 ml de lapte. Iaurtul insa lasa loc liber imaginatiei si preferintelor culinare ale oricarei gospodine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS