9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Masa de duminica

Supa de curcan


Ingrediente: carne de curcan (piept, pulpe sau tacâmuri), o ceapa mica, patru – cinci morcovi mari, un pastârnac, o telina mai mica, optional o gulie mica, doi cartofi, doua radacini de patrunjel, un sfert de lingurita cu piper, o lingurita cu sare.Mod de preparare: Carnea se spala si se pune la fiert intr-o oala maricica (se ia in considerare faptul ca supa va scadea), se fierbe la foc mic, se spumeaza. Dupa ce a disparut spuma complet, se adauga zarzavatul curatat si spalat (morcovii se crapa in patru, dar nu de tot, la fel si patrunjelul, pastârnacul si telina), se adauga sarea si piperul. Pentru reusita, se fierbe cinci – sase ore si, obligatoriu, la foc foarte mic pentru a iesi foarte limpede. Dupa fierbere, se strecoara si in zeama se fierb taitei sau galuste, la foc domol, pentru a nu se tulbura. Dupa ce s-a pus in farfurie, se presara deasupra frunze de patrunjel tocat. Iarna, se poate servi cu ridichie neagra.


Curcan cu sos de ciuperci


Ingrediente: 1,500 kg de carne de curcan, 200 ml ulei, 20 g sare; pentru sosul de ciuperci: 50 g pasta de tomate, 50 g unt, 25 ml coniac, un gram piper, 10 g sare, 350 g ciuperci proaspete.Mod de preparare: Carnea se unge cu ulei si se asaza in tava la cuptor, cu apa si sare, circa 50 minute, si se unge cu zeama formata din când in când. Sosul de ciuperci: Ciupercile se inabusa cu ulei pâna se inmoaie, apoi se vor pune si celelalte ingrediente si se continua fierberea. Dupa ce au scazut, se va pune sosul peste curcanul preparat la cuptor. Preparatul se prezinta pe un platou cu sos deasupra si se serveste cu legume mexicane.


Desert din pepene si iaurt


Ingrediente: 2,800 kg de pepene galben, 500 g iaurt degresat (0% grasime), 150 ml vin dulce alb (16-22% alcool), 50 g miere zaharisita, 50 g frunze de menta, 50 g gelatina.Mod de preparare: Pepenele se curata de coaja. Menta se curata, se spala si se taie marunt. Se pastreaza câteva frunze pentru decor. Iaurtul se bate si se amesteca cu menta taiata marunt si mierea. Separat, in 50 ml de vin se inmoaie gelatina, se lichefiaza la bain-marie sau la foc mic si se adauga peste iaurt. Compozitia se pune in forme si se tine la frigider trei ore. Separat, se pregateste sosul astfel: 2/3 din miezul de pepene se mixeaza cu restul de vin si se pune pe farfuria racita. In sos se adauga sfere din restul de miez de pepene galben si forma cu iaurt gelificat. Se decoreaza cu frunze de menta proaspata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS