13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Scurte stiri

Ciocolata, deliciul arterelor


Un studiu realizat de cercetatorii americani de la Universitatea din California arata ca aproximativ 40 de grame de ciocolata consumata zilnic are efecte benefice asupra arterelor si venelor din organismul uman. Efectul este datorat procianidelor care au un efect protector asupra vaselor sanguine. De asemenea, ciocolata produce o relaxare a arterelor mici si o fluidizare a sângelui. Magneziul din compozitia ciocolatei are si un efect antidepresiv, având astfel un efect benefic asupra psihicului.


Tratamentul hormonal creste riscul de cancer mamar


Tratamentele de substitutie pe baza de hormoni, luate dupa aparitia menopauzei, cresc riscul aparitiei cancerului mamar. Concluzia a rezultat in urma unui studiu britanic efectuat de specialistii Universitatii din Oxford, publicat de revista „The Lancet“ si care a cuprins peste un milion de femei, relateaza agentia AFP. Tratamentul substitutiv hormonal (TSH) este mai riscant in cazul asocierii a doi hormoni feminini: estrogenul si proesteronul, fata de situatiile in care este utilizat doar estrogenul. TSH este utilizat la femeile aflate la menopauza in special pentru a anihila efectele nedorite din aceasta perioada a vietii, cum sunt bufeurile. Potrivit specialistilor britanici, in zece ani de tratament hormonal cu ambele tipuri de hormoni apar 19 cazuri noi de cancer mamar la 1.000 de paciente, fata de doar cinci cazuri noi in tratamentul cu un singur hormon.


Palparea sânilor, la fel de buna ca mamografia


Palparea minutioasa a sânilor este la fel de eficienta ca si mamografia, se arata intr-un studiu recent realizat la Universitatea din Toronto, Canada. Studiul a fost facut pe aproape 40 de mii de femei, cu vârste cuprinse intre 50 si 59 de ani. Cercetatorii au observat ca neoplasmele de sân sunt identificate mamografic mai devreme decât prin examinare clinica, dar, surprinzator, depistarea precoce nu reduce rata mortalitatii cauzate de cancerul de sân. Pacientele au fost urmarite pe o perioada de peste zece ani. In ansamblu, mamografia plus examenul clinic au dus la depistarea cu aproape doi ani mai devreme a proceselor neoplazice fata de examenul fizic singur. Avantajul s-a pierdut, insa, pe durata perioadei de urmarire, când au fost observate 622 de cancere mamare invazive in grupul cu mamografie si 610 in cel cu examen fizic. La finalul studiului, decedasera, ca urmare a cancerului de sân, 107 femei din grupul supus examenelor mamografic si clinic, comparativ cu 105 paciente care au efectuat numai examenul fizic.


Inaltimea face longevitatea


Cu cât sunteti mai inalt cu atât veti trai mai mult, sunt de parere cercetatorii de la Universitatea Bristol din Marea Britanie. „Oasele scurte au fost intotdeauna un semn al unei vieti scurte“, a declarat dr. David Gunnell. Pentru a determina legatura dintre durata de viata si longevitate, dr. Gunell si colegii lui au studiat 490 de schelete. Dupa ce au masurat oasele fiecarui schelet si au stabilit sexul si vârsta, cercetatorii au ajuns la concluzia ca toti cei cu oase mai mici, deci mai scunzi, au murit mai tineri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS