21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAparitii editoriale

Aparitii editoriale

Zen si viata cotidiana, de Taisen Deshimaru


Traducere: Radu Ciocanelea


„Zen si viata cotidiana“ este o pledoarie pentru aplicarea in viata de zi cu zi a principiilor Zen, pentru a redescoperi armonia, echilibrul, firescul, pacea, adevarata noastra natura.


„Invatatura cuprinsa in aceasta carte este primordiala, sta la baza practicii zazen autentice; este foarte important sa intelegeti metoda veritabila pentru a practica un zazen corect. Toata lumea intelege ce postura trebuie sa aiba si ce respiratie trebuie sa practice; am explicat aceste lucruri deseori pe larg. Insa cum gândim? Cum ne controlam mintea, constiinta in timpul zazenului?


Este o problema foarte importanta. Multi cred ca inteleg, dar intelegerea lor este prea superficiala. In timpul zazenului, atitudinea mintii este diferita pentru fiecare si nimeni nu stie pe care anume sa o adopte. Trebuie sa avem constiinta Hishiryo. Ce este constiinta Hishiryo? Maestrul Dogen, in Fukan-zazengi, vorbeste despre ea in acesti termeni: «Va rog, gânditi din strafundurile nongândirii; nu gânditi din strafundurile gândirii; aceasta este constiinta Hishiryo, secretul Zenului. Hishiryo, Gândire absoluta, dincolo de orice gândire». Cum sa facem? Mare koan…“, spune Taisen Deshimaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS