16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Templul Dintelui


Desi, in teorie, termenul „budist“ se refera la orice persoana initiata in filozofia budista, majoritatea oamenilor il accepta pe Siddharta Guatama (623 – 543 i.d.Hr.) ca fiind unicul Buda – intruparea credintei lor si primul om initiat. Astfel, orice lucru care are legatura cu Guatama este venerat.


Inainte de moarte, Buda a cerut ca ramasitele sale sa fie trimise in statele indiene care le-au dorit si sa fie pastrate in altare. Astfel, cei patru canini, care au fost recuperati de pe rugul funerar, au fost impartiti in patru directii si venerati de cei care i-au primit: un canin a fost dat divinitatilor ceresti; unul a fost trimis regelui din Gandhara, regiune din actualul Pakistan; al treilea canin a ajuns la Serpi (Naga), fiind pus intr-o incapere de aur, iar al patrulea i-a fost dat regelui din Kalinga, estul Indiei. Acest din urma dinte a calatorit mult pâna când si-a gasit odihna.


Când Kalinga a fost amenintata de razboi civil, dintele a „calatorit“ cu fiul si fiica regelui din acea perioada in Sri Lanka. Pretiosul obiect a fost ascuns in parul fetei. Atunci când a ajuns la destinatie, noul rege din Sri Lanka l-a asezat pe tronul sau si i-a acordat toata veneratia, apoi a construit un altar pentru acesta.


Dupa ce a fost mutat frecvent de-a lungul secolelor, din cauza razboaielor si a conflictelor religioase, caninul se afla in prezent in Templul Dintelui, construit in complexul palatului regal din orasul Kandy, in Sri Lanka. In fiecare zi de miercuri, calugarii participa la un ritual, spalând dintele cu o licoare din ierburi speciale, despre care se spune ca are proprietati curative.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS