14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPâinea si secretele sale

Pâinea si secretele sale

Pâinea poate fi cu siguranta considerata alimentul indispensabil. Nici o masa simpla si nici o petrecere pompoasa nu este de inchipuit fara pâine.


Pâinea este considerata element de civilizatie, deoarece a organizat munca si in general viata omului, stimulând producerea de valori materiale si spirituale. Adevarat simbol social de-a lungul epocilor, pâinea rezervata consumului taranilor din Evul Mediu era neagra si avea o textura grosiera. In aceeasi perioada, cei care apartineau clasei de vârf mâncau pâine alba, adevarat simbol al bogatiei si al unui statut social privilegiat. In zilele noastre, situatia este cu totul alta: pâinea alba este considerata inferioara celorlalte feluri de pâine, chiar daca reprezinta 70 la suta din productia de pe piata. Pâinea din grâu integral atrage din ce in ce mai multi adepti, iar popularitatea acesteia creste.


Un lucru este cert: pentru prepararea pâinii este nevoie de faina, drojdie, un pic de sare si un pic de grasime. Ceea ce face diferenta intre diferitele feluri de pâine este faina. In functie de metoda de fabricatie, pâinea poate sa contina si multi aditivi (autorizati), cum ar fi faina de soia care ofera nuanta alba a pâinii, acidul ascorbic (vitamina C), pentru a accelera procesul de fermentare si a favoriza formarea bulelor, lecitine (lipide care contin glycerol si acid fosforic), acid lactic, otet etc. Pâinea care se comercializeaza ambalata in plastic contine de multe ori astfel de conservanti.


Valoarea nutritiva a pâinii


Pâinea este cu siguranta alimentul care furnizeaza cel mai mare numar de elemente nutritive corpului uman. Ghidul alimentar canadian recomanda consumarea zilnica a cel putin cinci felii de pâine. O felie medie contine 75 de calorii, echivalentul a ceea ce furnizeaza un fruct. Multe persoane decid sa renunte la pâine atunci când incep sa urmeze o cura de slabire. Potrivit medicilor nutritionisti, aceasta nu este o solutie pentru a slabi mai rapid. Din contra, ei recomanda consumul de pâine ce contine glucide complexe si renuntarea la alimentele grase. Consumul de pâine in sine nu ingrasa, ceea ce duce la acumularea de kilograme este faptul ca de multe ori se pune ceva deasupra feliei, cum ar fi unt, gem sau brânza. Ideea potrivit careia pâinea trebuie eliminata atunci când se tine regim este cât se poate de gresita, in primul rând penru ca pâinea da senzatia de satietate, fapt ce reduce tentatia de a mai mânca un asa-zis supliment si in al doilea rând pentru ca stimuleaza metabolismul prin zaharurile pe care le contine.


Cu toate astea, cantitatea de pâine consumata de o persoana a scazut drastic in ultimii ani. In Franta, spre exemplu, se manânca 165 de grame pe zi pe cap de locuitor (fata de 900 de grame in 1900), cam 58 de kilograme pe an, mai mult decât in Marea Britanie (48 de kilograme), Suedia (53 de kilograme), dar mai putin decât in Italia, Spania sau Portugalia (73 de kilograme), Cehia (93 de kilograme) si Polonia (100 de kilograme).


Feluri de pâine


Pâinea alba – Se face din faina cu grad de extractie mic, 70 la suta, adica din faina din care s-a scos 30 la suta din greutate sub forma de tarâte.


Pâine integrala – Se face din faina necernuta, care contine toata cantitatea de tarâte. Este bogata in vitamina B1, in fier si in proteine cu valoare biologica mare.


Pâinea intermediara – Este mai inchisa la culoare pentru ca i se adauga si faina de secara. Contine mai multe proteine si este mai grasa.


Pâine de secara – Este mai putin hranitoare decât cea alba, contine 2/3 faina de secara si 1/3 faina de grâu.


Pâinea de tarâte (neagra) – Este de fapt o pâine alba, careia i se adauga foarte multe tarâte (cam 250 de grame la 700 de grame de faina).


Azima – Se face numai din faina de grâu si apa. Este foarte usor de digerat.


Pandispanul – O pâine desert, cu mult zahar, oua si lapte, insa este foarte grasa.


Turta dulce – Se face din faina de grâu, secara, oua, miere, melasa, mirodenii si arome (cuisoare, scortisoara si anason). Este saraca in grasimi, dar foarte dulce, de aceea trebuie consumata cu cumpatare, de preferat nu intre mese.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS