17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Antarctica – prea rece pentru a fi revendicata


Antarctica este singura regiune de pe glob pe care nu a revendicat-o nimeni. Exista insa guverne care nu vor ca alte guverne sa o revendice. In consecinta, mai multe state, care au interese stiintifice in aceasta zona, au semnat o serie de tratate in care se stipuleaza ca nici unul dintre ele nu o detine in mod legal si astfel cercetarile pe continent pot fi realizate de oricine.


Cu toate acestea, exista doua conventii, semnate dupa 1988, care protejeaza Antarctica de exploatarea mineralelor si asigura protejarea imaginii naturale a regiunii.


Una dintre „curiozitatile“ continentului este decizia unui pictor de a-i ascunde existenta. Recent, restauratorii care lucrau la un peisaj vechi de 230 de ani, realizat de artistul britanic Thomas Hodges, au descoperit ca straturile de vopsea nu erau la fel peste tot. In urma testelor cu raze X, ei au constatat ca sub peisajul impresionant al Noii Zeelande fusese pictata o zona situata mai spre sud, cu o clima mult mai rece. Astfel, expertii restauratori au fost uimiti sa gaseasca, ascunsa sub stratul superior al picturii, realizata in timpul calatoriei capitanului Cook, din 1772, imaginea a doua aisberguri. Pâna la momentul acestei descoperiri se crezuse ca singurele imagini ale continentului inghetat erau cele desenate rudimentar de marinarii si exploratorii care ajunsesera in apropierea regiunii.


In mod normal, Hodges, care l-a insotit pe Cook in calatoria sa, ar fi dorit sa imortalizeze descoperirea unui tarâm despre a carui existenta nu se stia nimic. Cu toate acestea, britanicul a ales sa picteze numai locuri deja cunoscute.


Motivul pentru care Hodges a ascuns descoperirea aisbergurilor ramâne necunoscut. Mai multe teorii sugereaza fie ca Hodges a ramas fara culorile potrivite, astfel ca a decis sa acopere totul cu alte nuante, fie a preferat peisaje cunoscute, dar atragatoare, in locul unor aisberguri lipsite de viata, plutind in deriva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS