12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Scurte stiri

Miscare impotriva durerilor de spate


Daca suferiti de dureri de spate, mergeti! Este indemnul pe care il lanseaza recent specialistii in kinetoterapie (terapia cu ajutorul miscarii). Repaosul strict si prelungit nu mai este recomandat pentru tratarea durerilor din zona coloanei vertebrale. Ba, dimpotriva, spun specialistii, repaosul prelungit poate avea chiar efecte adverse si poate duce la atrofierea musculaturii paravertebrale (din jurul coloanei vertebrale), ceea ce complica si prelungeste recuperarea. De câtiva ani, medicii specialisti reconsidera modalitatile prin care durerile de spate pot fi ameliorate, incurajând exercitiile. Acestea, bine indrumate de catre un kinetoterapeut, efectuate cu blândete, progresiv si fara un efort prea mare, vindeca mult mai repede si eficient durerile decât medicamentele antiinflamatorii care provoaca si efecte adverse.


Mercurul din organism reflecta riscul bolilor cardiovasculare


Cantitatea de mercur din organism este direct asociata cu riscul aparitiei bolilor cardiace, releva un studiu international aparut in prestigioasa publicatie The New England Journal of Medicine. Studiul, care a cuprins mai multe sute de persoane din noua tari, a evidentiat faptul ca nivelul de mercur existent in anumite specii de pesti anuleaza efectele benefice ale anumitor acizi grasi – cum este cazul acizilor de tipul Omega 3 – si pot creste riscul aparitiei unui atac de cord (infarct). Cercetatorii au tinut sub observatie 684 de barbati care au facut infarct si 724 de barbati din aceeasi tara, care nu au suferit atacuri de cord. Rezultatele studiului au aratat ca nivelul concentratiei de mercur din organismul celor care au suferit un atac de cord este cu 15 la suta mai mare decât in cazul celor care n-au suferit de boli de inima.


„Rezultatele obtinute sugereaza ca mercurul descoperit in compozitia carnii anumitor pesti ar putea anula beneficiul consumului de acizi grasi existenti in compozitia acelorasi pesti“, releva dr. Eliseo Guallar, de la Institutul „John Hopkinscaren“ si care a coordonat studiul.


Specialistii americani de la autoritatea nationala care controleaza siguranta produselor alimentare si medicamentoase, Food and Drug Administration (FDA), considera ca este nevoie de aprofundarea studiilor si le recomanda consumatorilor sa manânce in continuare in special peste si fructe de mare in care nivelul de mercur nu este atât de ridicat: sardele, somon si creveti, deoarece aceste alimente contin minerale si acizi grasi care au efect protector asupra inimii.


Sforaitul – alarma pentru un viitor atac cerebral


Daca sforaiti „din greu“ noaptea, pe lânga faptul ca va deranjati partenerul sau partenera, sunteti si un candidat la un accident ischemic cerebral (AIC) – un soi de infarct la nivelul creierului. Aceasta este concluzia unui studiu prezentat in cadrul unui congres anual al Asociatiei Italiene de Medicina a Somnului. Conducatorul grupului de specialisti italieni care a efectuat cercetarile, dr. Virgilio Gallai, a prezentat concluziile unui studiu care a cuprins 416 persoane. Cercetarile au demonstrat ca 40,5 la suta dintre cei care erau „mari sforaitori“ au avut un atac cerebral. Dr. Gallai a explicat ca in cazul celor care sforaie, exista tulburari de oxigenare a sângelui. Proasta oxigenare a sângelui duce, potrivit specialistului italian, la aparitia unor leziuni la nivelul creierului. Pe de alta parte, explica dr. Gallai, sforaitul este si un semnal al unor tulburari respiratorii in timpul noptii – apneea respiratorie, care este la rândul ei un important factor de risc pentru un atac cerebral. Fenomenul intreruperii temporare a respiratiei – de la câteva secunde pâna la unul sau doua minute – poate afecta atât barbatii, cât si femeile, si poate provoca leziuni ale creierului. Specialistii considera, de asemenea, ca afectati sunt mai ales cei care au o greutate peste limita normala.


Lampile cu ultraviolete cresc riscul unui cancer de piele


Pentru cei care sperau sa-si mentina bronzul si in perioadele când nu pot merge la plaja, publicatia Journal of The National Cancer Institute aduce o veste proasta: lampile cu ultraviolete folosite pentru bronzarea artificiala cresc riscul unor cancere cutanate. Echipa dr. Margaret Karagas de la Dartmouth Medical School a realizat un studiu care a cuprins mai mult 1.400 de persoane. Cercetarile au demonstrat ca expunerea la razele ultraviolete ale lampilor pentru bronzat artificial multiplica riscul unui carcinom bazocelular cu 1,5, si cu 2,5 pe cel al unui carcinom spinocelular. Acestea sunt diferite forme de cancere ale pielii. Potrivit cercetatorilor, efectele nocive ale acestor aparate sunt similare, atât in cazul femeilor, cât si al barbatilor. Expunerea neprotejata la soare poate sa creasca si mai mult riscul unui cancer de piele. De asemenea, cu cât folosirea lampilor artificiale este mai timpurie in timpul vietii, cu atât riscul unui cancer cutanat este mai mare. Specialistii americani au luat in calcul o eventuala interzicere prin lege a utilizarii acestor aparate in cazul minorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS