10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Semaforul face „regulile“ in trafic din 1868


Pe masura ce orasele au inceput sa se dezvolte, au aparut mai multe strazi, mai multe intersectii, mai multe pericole. Edilii acestor centre urbane au realizat ca trebuia neaparat sa ia masuri de siguranta inainte ca accidentele produse in trafic sa ia amploare.


Prima incercare de reglementare a circulatiei a avut loc in Londra, in 1868, prin aparitia semaforului cu placute din lemn, care erau manevrate de un politist. Aceste semafoare s-au dovedit a fi un raspuns excelent pentru problemele din trafic, la acel moment, fiind importate si in Statele Unite in 1908. Unul dintre marile avantaje ale acestui sistem a fost ca politistii puteau schimba placutele in functie de necesitatile in trafic. Dar progresul tehnologic a facut ca in 1914 sa apara semafoarele operate electric. Ultimul semafor manual din Statele Unite a fost inlocuit in Brooklyn, in 1932.


Noul sistem a fost pilonul controlului in traficul rutier, intr-o perioada in care numarul masinilor a crescut extrem de mult. In anii ’70, majoritatea sistemelor de dirijare a traficului, in Statele Unite, erau deja electronice, oferindu-le participantilor la trafic inclusiv informatii despre secundele pe care le mai au de asteptat inainte de a putea porni. Insa progresul tehnologiei s-a facut simtit in Canada inca din 1963, când in Toronto a fost instalat primul set de dispozitive computerizate de control al traficului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS