21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinVacanta perfecta in insula Creta

Vacanta perfecta in insula Creta

Ce trebuie sa faceti când vreti sa gustati, sa mirositi, sa vedeti sau sa traiti frumusetea perfecta? Raspunsul il puteti afla vizitând insula Creta. Din mai pâna in octombrie, pamântul lui Zeus este strabatut de milioane de turisti, veniti din toate colturile lumii sa respire splendoarea.


Aflata la granita a trei continente, Creta este cea mai sudica parte a Europei, situata la 100 km de Peloponez, in mijlocul Marii Mediterane. Insula muntoasa din calcar, inconjurata de ape: asta inseamna ca intr-adevar puteti pleca intr-o expeditie pe munte (a carui inaltime depaseste 2.000 m) si, odata trecut pe versantul celalalt, puteti sa va luati costumul de baie, pentru ca se coboara direct in mare. Greu de imaginat? Deloc: albul scânteietor al zapezii si stâncile muntilor pravalindu-se coloristic in intensitatea albastra a marii. Peisajul este presarat cu verdele plantatiilor de maslini si cu portocaliul din livezile de portocali. Aceasta este imaginea unei insule perfecte. Ca o curiozitate, Creta aprovizioneaza intreaga Grecie cu ulei de masline, iar cretanii sunt cei mai mari consumatori de ulei de masline din lume.


Trecatoarea Samaria este de o frumusete unica


Ca peisajul sa fie complet trebuie sa va desfatati pe nisipurile roz de la Elafonissos, in regiunea Chania (mai exact in partea de sud-vest a acesteia). Puteti admira un colt de natura salbatic, o intindere de apa limpede, fara valuri. Temperatura este de de 25 grade in lunile iulie si august. O insula nelocuita se arata cam la 1 km de tarm. La aceasta insula puteti ajunge pe jos, deoarece apa are doar 1 m adâncime. Daca tânjiti totusi dupa aerul tropical al insulelor cu palmieri pe tarm, va puteti bucura de aceasta priveliste in celalalt capat al insulei Creta, pe plaja Sitia Vai.


Si, pentru temerarul care doreste sa simta cum e sa cobori din stâncile muntilor direct in mare, exista incredibila aventura oferita de trecatoarea Samaria, regiunea Chania. Trecatoarea este lata de 3 pâna la 40 m si lunga de 18 km, distanta ce poate fi strabatuta numai cu piciorul. Dupa cinci-sase ore de mers prin sau de-a lungul cursului unei ape involburate de munte ajungeti pe tarmul sudic al regiunii Chania, de unde puteti lua feribotul pentru a ajunge inapoi pe teritoriul insulei. In lunile de iarna bogate in precipitatii trecatoarea este inaccesibila vizitatorilor.


Civilizatia minoica, prezenta la tot pasul


Sub stapânirea multor popoare, influentata de cele trei continente care o strajuiesc: Europa, Asia si Africa, cultura Cretei este o impletire interesanta de circumstante, stapâniri straine. Civilizatia minoica, cea mai veche din Europa, s-a nascut in Creta. Orice localnic va poate povesti cu acuratete legenda Minotaurului inchis in Labirint si hranit la fiecare sapte ani cu câte sapte fecioare si sapte tineri atenieni, ucis in cele din urma de Teseu. Si toate aceste urme istorice ale civilizatiei minoice puteti sa le admirati in Knossos si in Festos, unde apare ca laitmotiv rosul minoic, de fapt o superba imbinare de nuante rosiatice, cu tenta de ocru. Apoi si-au lasat pe rând amprenta asupra insulei cuceritorii romani, bizantinii. In Knossos puteti admira mozaicuri care se pastreaza pâna azi: influenta otomana o regasiti in moscheele pastrate in Creta, spre deosebire de Grecia, unde au fost distruse. Amprenta venetiana se poate observa in cetatea Frangokastello, considerata aparatoare a insulei.


Cultura in insula Creta


Cel de-al doilea razboi mondial i-a adus pe insula pe englezi si germani, iar ultimii straini care au populat Creta au fost grupurile hippie; acestia din urma au descoperit, prin anii ’70, plaja Matala, in sudul regiunii Heraklio. In blocurile de stânca existente pe aceasta plaja exista mici cavitati, ca niste alveole, cu origine necunoscuta, care au fost locuite de hippies ani buni. Acum, plaja a ramas acelasi paradis, insa prins in vâltoarea turismului, a tavernelor si cafenelelor.


Daca sunteti amatori de arta cinematografica, probabil v-ar face placere sa stiti ca in regiunea Chania s-a filmat Zorba Grecul. Anthony Quinn, incarnarea lui Alexis Zorba, a insufletit tarmurile satului Stavros pe ritmurile zorbei traditionale. Locul de nastere al celebrului pictor „El Greco“, pe numele adevarat Dominicos Theotokopoulos, Creta este si un tarâm al artei.


Oferte pentru pamântul lui Zeus


Probabil, Chania este zona cu numarul cel mai mare de turisti din Creta, care atrage prin aerul de statiune cosmopolita, imprumutat de la nenumaratii turisti si de la rafinatele hoteluri de lux presarate de-a lungul tarmului. Zona Chania este considerata o Venetie a Cretei, datorita tarmurilor dantelate si porturilor „venetiene“.


Cretanii cu stilul lor de viata care celebreaza viata, muzica si dansurile traditionale care anima orice statiune sunt o invitatie spre a vizita aceasta insula „fermecata“. Tavernele (cum sunt denumite restaurantele in Creta) sunt prezente la tot pasul, iar arta culinara desavârsita este dominata de peste, fructe de mare. Toate aceste minunatii te fac sa intelegi de ce Creta e pamântul ales de Zeus.


Exista o multitudine de locuri unde poti petrece clipe de neuitat in Creta, iar ofertele agentiilor de turism sunt foarte bogate. Kretan Tour este agentia de turism specializata pe calatorii in Creta si in special pe sejururi in regiunea Chania. Agentia pune la dispozitia dumneavoastra hoteluri ce ofera servicii de lux, temelia unei vacante dincolo de cuvinte.


Oferta hotelurilor este variata, iar preturile pornesc de la 450 de euro si pot ajunge pâna la 800 de euro pentru un sejur de sapte zile.


Preturile includ: bilet de avion charter Bucuresti-Heraklion si retur (inclusiv taxe aeroport); autoturism categoria A (Fiat Panda sau similar) la dispozitia turistilor pe toata durata sejurului (fara sofer); cazare la hotel.


Daca pachetul este mai ieftin si nu are inclus si tariful de masa, nu este o problema pentru ca un mic dejun costa doar 6,5 euro, iar prânzul si cina le puteti lua cu maximum noua euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS