27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024

Stiati ca?

– Cel mai vechi quilt cunoscut este o piesa de imbracaminte, gasita pe statuia unui faraon egiptean care a trait in jurul anului 3.400 i.d.Hr. Tehnica aplicatiilor a fost utilizata pentru realizarea unor obiecte decorative care impodobeau locasurile de cult din Evul Mediu.


– In America, cei care au adus si dezvoltat quilting-ul au fost colonistii englezi si olandezi, care isi faceau articole de vestimentatie care sa-i protejeze in anotimpurile reci, iar din resturi faceau cuverturi care sa le acopere paturile. De-a lungul timpului, quilt-urile au fost vazute ca o forma de expresie a sentimentelor, au „comemorat“ evenimente istorice sau au „celebrat“ momente fericite din viata creatorilor: nasteri, casatorii sau realizari pe plan profesional.


– De-a lungul istoriei, quilting-ul a avut perioade de declin sau de avânt. Incepând cu anii ’70, quilt-ul a revenit in actualitate. Dezvoltarea industriei textile, ca si a uneltelor si accesoriilor necesare realizarii unui quilt, si tehnicile de executie diversificate au transformat aceasta indeletnicire in arta. Inainte, quilt-ul era confectionat din resturi de materiale sau din materiale reutilizabile, astazi insa se folosesc in principal tesaturi 100% din bumbac de cea mai buna calitate, care sporesc frumusetea acestuia si ii asigura o viata cât mai lunga.


– In Statele Unite, quilting-ul inseamna in prezent expozitii, festivaluri, simpozioane, concursuri organizate de producatori de tesaturi sau de reviste, evenimente care reunesc o multime de oameni impartasind aceeasi pasiune. Cu aceste ocazii, se tin numeroase cursuri si artisti celebri impartasesc doritorilor din experienta lor.


– Pentru cei din tarile cu traditie, quilt-urile vechi sunt mostenire de familie, transmise din generatie in generatie, s iau o deosebita valoare sentimentala pentru ca sunt lucrate de persoane dragi, care nu mai exista. Multe dintre ele se pastreaza in muzee, iar cele noi sunt apreciate pentru calitatea deosebita, pentru frumusetea lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS